Muslimska handskakningsfall

Vägrade ta kvinna i hand - belönas med 30.000

Publicerad 18 maj 2013 kl 19.48

Inrikes.En muslimsk man som vägrade hälsa på en kvinna genom att ta henne i hand har fått ett skadestånd av Trollhättans kommun på 30 000 kronor. Fallet har skapat oro bland anställda på kommunen skriver TTELA.

Gilla artikeln på Facebook

Den muslimske mannen hade blivit anvisad en praktikplats på integrationsenheten på Trollhättans kommun. När han skulle komma på besök för att hälsa på dem som arbetar där vägrade han att hälsa på sin kvinnliga arbetsledare genom att ta henne i hand.

Mannen påstod att han inte kunde ta henne i hand utan att behöva tvätta sig efteråt. Arbetsledaren ansåg att det inte var något bekymmer eftersom det fanns möjlighet att tvätta händerna på arbetsplatsen. Hon ansåg dessutom att det var ett krav att kunna hälsa på människor för att göra praktik på avdelningen.

Den muslimske mannen vände sig till Diskrimineringsombudsmannen (DO) men kommunens förvaltningschef Said Niklund, som även han är invandrare från Mellanöstern, beslutade att betala ut ett ordentligt skadestånd på 30 000 kronor till mannen innan DO ens hunnit ta upp fallet.

- Den sökande förklarade att hans religion förbjöd honom att ta främmande kvinnor i hand. Utifrån rättsläget har en person som missgynnats genom sin religion rätt till skadestånd. Vi gjorde fel och tog vårt ansvar och personen fick ekonomisk ersättning, säger Said Niklund till TTELA.

Kommunen har dessutom beslutat sig för att ge kvinnan en varning för hennes agerande. Om hon gör något mer "misstag" i sin roll som handläggare på integrationsenheten riskerar hon alltså att få sparken.

Fackförbundet Kommunal har reagerat emot hur man behandlat den kvinnliga arbetsledaren.

- Man måste ställa sig frågan vem som blivit kränkt. I det här fallet var det inte bara mannen utan även kvinnan, säger Lennart Andersson som är förre ordförande för Kommunal i Trollhättan som hade hand om ärendet fram till sin avgång.

- Här finns många frågor. Vad krävs för att stå till arbetsmarknadens förfogande? Kan man vägra att göra vissa saker och i så fall vad?

TTELA skriver även att turerna kring den kvinnliga arbetsledaren, varningen mot henne och det utbetalda skadeståndet skapat så pass stor oro på arbetsplatsen att man fått koppla in huvudskyddsombudet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Märkliga liberala konspirationsteorier om alternativmedia.0 

Mer från Inrikes

Regeringen satsar miljoner – på bostäder till afghaner

Totalt läggs 120 miljoner skattekronor.. Stadsmissionens hyresförmedling riktar sig bara till invandrare.0 

Misstänkt bomb vid Linköpings universitet

Stort pådrag.. "Blinkande dioder som hänger som ut från en brevlåda."0 

Pewdiepie: "Jag skänker 50.000 dollar till ADL"

Många kritiska.. "Hade kunnat donera till vad som helst, väljer ADL."0 

Sidor

Vetenskap

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Ny storstudie avslöjar IQ-skillnaderna mellan vita och svarta. Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0