Våldtäkten på Sheraton
BLIR KVAR: Den 34-årige somaliern kommer inte att utvisas även om han döms för båda våldtäkterna, meddelar åklagaren. Illustration: FT GRAFIK

Våldtog döende kvinna - får stanna i Sverige

Publicerad 29 november 2013 kl 19.46

Inrikes.Den somalier som åtalas för att ha våldtagit en döende kvinna och därefter fortsatt att ha samlag med hennes döda kropp kommer att få stanna i Sverige. Det står klart sedan kammaråklagare Daniel Jonsson valt att inte yrka på utvisning.
– Han kan ju lika väl begå brott där nere om han skulle bli utvisad, förklarar åklagaren för Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider skrev i förrgår om den 34-åriga mannen från Somalia som står åtalad för bland annat två våldtäkter och brott mot griftefriden.

Enligt en stämningsansökan som kammaråklagare Daniel Jonsson gav in till Stockholms tingsrätt förra veckan våldtog mannen en sovande, berusad kvinna analt den 13 augusti i år.

Därefter ska mannen, redan månaden därpå, ha gjort sig skyldig till ytterligare en våldtäkt. Enligt åtalet våldtog han den 27 september en kvinna i ett parkeringsgarage under Sheraton Hotel i Stockholm.

Kvinnan låg döende på golvet i garaget, påverkad av alkohol, mediciner och narkotika, när mannen våldförde sig på henne, uppger åklagaren. Hon ska enligt åtalet ha avlidit under våldtäkten – men mannen valde trots det att fortsätta ha samlag analt med den döda kroppen.

34-åringen har därför åtalats inte bara för två våldtäkter, utan också för brott mot griftefriden.

Den åtalade mannen är medborgare i Somalia och kom till Sverige 2007. Han har redan hunnit samla på sig ett digert brottsregister under tiden i sitt nya hemland.

Första gången mannen lagförs för brott är i februari 2008 då han döms till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott. Därefter fortsätter han att begå brott mer eller mindre oavbrutet. Av mannens belastningsregister framgår att han har lagförts för över 40 brott, bland annat sexuellt ofredande, stöld, olaga hot och ett mycket stort antal snatterier och narkotikabrott.

Under häktningsförhandlingarna i det pågående målet i Stockholms tingsrätt har mannen assisterats av somalisk tolk.

Men trots att den 34-årige somaliske medborgaren har en lång brottslig bana bakom sig kommer han med största sannolikhet inte att utvisas, även om han döms för de två våldtäkter mot hjälplösa kvinnor som han nu står åtalad för.

Kammaråklagare Daniel Jonsson har nämligen valt att inte framställa något utvisningsyrkande.

–– Det finns en regel som säger att om man har haft permanent uppehållstillstånd i mer än fyra år så krävs det mycket mer än annars för att kunna utvisa någon. Jag gör bedömningen att mannen har bott här så pass länge och har haft uppehållstillstånd så pass länge att det inte går att få honom utvisad, säger Daniel Jonsson när Fria Tider ringer upp.

Enligt Jonsson är det utsiktslöst att yrka på utvisning mot bakgrund av den lagstiftning och praxis som finns på området. Han berättar att tingsrätten lagligt sett är oförhindrad att ta upp utvisningsfrågan till prövning, även om det inte finns ett utvisningsyrkande i målet. I praktiken är det emellertid ovanligt att domstolar gör det.

När Fria Tider frågar Jonsson om han, mot bakgrund av risken för att 34-åringen begår fler våldtäkter i Sverige, ändå inte känner att han har ett ansvar att försöka få mannen utvisad, svarar han nej.

–– Jag förstår inte varför en somalisk kvinna i så fall skulle vara mindre värd än en svensk kvinna i det här sammanhanget. Han kan ju lika väl begå brott där nere om han skulle bli utvisad, så där känner inte jag någon skillnad på människor på det viset, säger Jonsson.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0