David Schwimmer.

Vänner-stjärnan: "Gör om serien med bara afro-amerikaner"

Publicerad 1 februari 2020 kl 16.27

Kultur. Den amerikanska tv-serien "Vänner" borde göras om – men med enbart svarta skådespelare. Det anser David Schwimmer, som spelade "Ross" i serien.

Gilla artikeln på Facebook

Det är snart 20 år sedan den amerikanska succéserien "Vänner" lades ner. Serien sänds fortfarande på olika kanaler och streamingtjänster och många fans har velat se en ny säsong. Och det kanske det kan bli, men inte med vita skådespelare, utan med afro-amerikanska.

Det tycker i varje fall David Schwimmer, som spelade Ross Geller i långköraren.

Originalserien består av skådespelare med europeiskt eller judiskt påbrå. Men i en intervju med The Guardian säger Schwimmer att han länge kampanjade för att den skulle få mer "mångfald."

– Kanske borde det göras en "Vänner" med bara afroamerikanska eller asiatiska skådespelare. Jag var väl medveten om bristen på mångfald och jag kämpade i flera år för att ha Ross skulle dejta färgade kvinnor. En av de första flickvänner jag hade i serien var en asiatisk-amerikansk kvinna, senare dejtade jag en afroamerikanska. Detta var mycket medvetna påtryckningar från min sida, säger han i The Guardian.

Vänner sänds bland annat på Netflix och har av yngre tittare till och från kritiserats för inslag av "sexism, homofobi och transfobi". Detta trots att serien ända från början innehöll sådant som en öppen lesbisk relation. I första avsnittet förlorar Ross sin fru och blivande mamman till hans barn för att hon lämnar honom för en kvinna. Schwimmer besvarar kritiken med att det var en annan tid, men anser ändå att serien låg i framkant för "inkluderande" kultur. Han påpekar till exempel att serien öppet marknadsförde judendomen.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bonnier köper upp 18 tidningar till

Familjen fortsätter skärpa sitt grep om Mediesverige. Tar kontroll över Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter, Smålänningen med flera.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0