David Schwimmer.

Vänner-stjärnan: "Gör om serien med bara afro-amerikaner"

Publicerad 1 februari 2020 kl 16.27

Kultur. Den amerikanska tv-serien "Vänner" borde göras om – men med enbart svarta skådespelare. Det anser David Schwimmer, som spelade "Ross" i serien.

Gilla artikeln på Facebook

Det är snart 20 år sedan den amerikanska succéserien "Vänner" lades ner. Serien sänds fortfarande på olika kanaler och streamingtjänster och många fans har velat se en ny säsong. Och det kanske det kan bli, men inte med vita skådespelare, utan med afro-amerikanska.

Det tycker i varje fall David Schwimmer, som spelade Ross Geller i långköraren.

Originalserien består av skådespelare med europeiskt eller judiskt påbrå. Men i en intervju med The Guardian säger Schwimmer att han länge kampanjade för att den skulle få mer "mångfald."

– Kanske borde det göras en "Vänner" med bara afroamerikanska eller asiatiska skådespelare. Jag var väl medveten om bristen på mångfald och jag kämpade i flera år för att ha Ross skulle dejta färgade kvinnor. En av de första flickvänner jag hade i serien var en asiatisk-amerikansk kvinna, senare dejtade jag en afroamerikanska. Detta var mycket medvetna påtryckningar från min sida, säger han i The Guardian.

Vänner sänds bland annat på Netflix och har av yngre tittare till och från kritiserats för inslag av "sexism, homofobi och transfobi". Detta trots att serien ända från början innehöll sådant som en öppen lesbisk relation. I första avsnittet förlorar Ross sin fru och blivande mamman till hans barn för att hon lämnar honom för en kvinna. Schwimmer besvarar kritiken med att det var en annan tid, men anser ändå att serien låg i framkant för "inkluderande" kultur. Han påpekar till exempel att serien öppet marknadsförde judendomen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Mer från Kultur

Författaren blev 71 år. "En framstående poet och dramatiker med en unik slagfärdighet", skriver kungen i en kommentar.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Taylor Swift: Familjen Soros är "skamlöst girig" – anklagas för antisemitism. Popstjärnans omdöme om finansfamiljen uppskattas inte.0 

Författaren PO Enquist har avlidit. Flerfaldigt prisbelönte författaren död efter längre tids sjukdom.0