Vapendemonstration skrämmer i USA

Publicerad 20 januari 2020 kl 04.03

Utrikes. Tusentals vapenrättsaktivister och medlemmar i milisgrupper väntas delta i en manifestation i Richmond i Virginia på måndagen. De vettskrämda politikerna har agerat genom att utlysa undantagstillstånd för att förhindra att de blir "stormade" av "beväpnade milisgrupper".

Gilla artikeln på Facebook

Den årliga manifestationen, som organiseras av Virginia Citizens Defense League, brukar bara locka några hundra vapenentusiaster. Men i år väntas tusentals personer från olika grupper runt om i USA dyka upp.

Bakgrunden är att demokratiska partiet har tagit över den tidigare starkt konservativa delstaten Virginia och planerar att införa en rad begränsningar av rätten att bära vapen, som garanteras i USA:s konstitution.

– Vi kommer inte att vara tysta längre. Vi kommer att kämpa mot dem i domstolarna och på gatan. De olagliga lagar som de föreslår är helt enkelt okonstitutionella, säger Timothy Forster, en vapenrättsaktivist, till AP.

I amerikanska medier jämförs manifestationen med Unite the Right, som arrangerades av althögergrupper i Charlottesville i Virginia i augusti 2017. Den gången utbröt våld när stora grupper av vänsterextremister gick till attack mot demonstranterna efter att guvernören utlyst undantagstillstånd och polisen förklarat den tillståndsgivna marschen olaglig.

Enligt AP dammsuger polisen internet i syfte att hitta potentiella våldsmakare som kan tänkas dyka upp på måndagens manifestation i Richmond. Den federala polisen FBI grep i torsdags tre män från organisationen The Base, som av AP beskrivs som en "våldsam vit makt-grupp", som påstås ha planerat att delta i demonstrationen.

Virginias guvernör Ralph Northam utlyste på onsdagen ett tillfälligt undanstagstillstånd som förbjuder innehav av vapen vid Capitol Square, där demonstrationen ska hållas, för att förhindra att "beväpnade milisgrupper stormar vår regeringsbyggnad".

Man har också satt upp ett stängsel runt den delstatliga regeringsbyggnaden. En politiker har uppger sig dessutom ha för avsikt fly till en säker plats för att hålla sig kvar där under manifestationen, skriver AP.

Den republikanska delstatssenatorn Amanda Chase beskriver på Facebook manifestationen som ett "fälla" gillrad av de lokala politikerna. Genom att utlysa undantagstillstånd kan myndigheterna klassa deltagare i demonstrationen som inhemska terrorister. Det enda som krävs är att deltagarna bär någon form av symbol som visar att de tillhör en milisgrupp, varnar Chase.


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0