Konflikten i Ukraina

Vem som sköt kan förbli ett mysterium

Publicerad 20 juli 2014 kl 08.17

Utrikes. Risken är stor att det aldrig kommer gå att utreda vem det var som sköt ned det Boeing 777 från Malaysia Airlines som i torsdags störtade i östra Ukraina.

Gilla artikeln på Facebook

© Kreml, pressbild.

Angela Merkel och Vladimir Putin

© PD

Angela Merkel hånas av regimen i Ukraina.

Det hävdar den pensionerade amerikanske haveriutredaren Hank Hughes.

– Med tanke på topografin, det politiska klimatet och flera andra aspekter så kommer det att bli väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att genomföra en ordentlig utredning, sade han till Associated Press.

– Om man utgår från haveriplatsen; ju fler människor som tillåts störa den, ju fler bevis som flyttas, som skadas, som forslas från platsen, desto svårare blir det att genomföra en ordentlig utredning, fortsatte han.

Hughes underströk samtidigt att det inte räcker med att hitta spår från en missil och att utredningen i och med det är över. Istället framhöll han att en haveriutredning måste göras betydligt mer grundligt än så.

– Givet det politiska klimatet, och de fysiska farorna i området, så tvivlar jag starkt på att det någonsin blir möjligt, hävdade han.

USA tycks å sin sida redan vara klara med skuldfrågan. USA:s FN-ambassadör, Samantha Power, påstod i FN:s säkerhetsråd att de ukrainska separatisterna sköt ned flygplanet med rysk hjälp. Power menade i en skarpt formulerad apell att separatisterna inte har tillräckligt kvalificerad personal för att hantera avancerade luftvärnssystem utan att de måste ha fått hjälp från Ryssland.

– På grund av SA-11:s tekniska komplexitet är det osannolikt att separatisterna kan ha hanterat systemet utan tillgång till kunnig personal; alltså kan vi inte utesluta att de fick hjälp från rysk personal, sa hon i säkerhetsrådet. SA-11 är den beteckning som NATO-länderna har för det ryska luftvärnssystemet Buk.

Utspelet från Power är ovanligt hätskt för att komma från en diplomat och återspeglar det mycket spända läge som just nu råder mellan Vita huset och Kreml.

Under lördagen försökte den tyska förbundskanslern Angela Merkel medla i den infekterade konflikten som uppstått mellan de båda stormakterna över det nedskjutna planet. Merkel, som talar flytande ryska, har känt Putin i många år, även om deras relation varit brokig och har kantats av upp- och nedgångar. Den nya ukrainska regimen har å sin sida anklagat Merkel för att vara för inställsam gentemot Putin. I bilder som sprids i Ukraina jämförs Merkel med den nazityske utrikesministern von Ribbentrop medan Putin jämställs med Hitler.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0