Youcef och Mohamed körde över 23-åriga Axelle och släpade med sig hennes kropp

Publicerad 10 augusti 2020 kl 16.40

Utrikes. Det brutala mordet på 23-åriga undersköterskan Axelle Dorier i Lyon i Frankrike rör upp starka känslor i landet. Nu kräver tiotusentals fransmän att rättvisa skipas för den unga fransyskan.

Gilla artikeln på Facebook

Det är natten mellan den 18 och 19 juli som polis och ambulans larmas till Fourvière i centrala Lyon. På den lummiga höjden, känd inte minst för basilikan Notre Dame de Fourvière, firar Axelle Dorier denna julinatt sin kommande födelsedag tillsammans med ett 40-tal vänner och bekanta.

Plötsligt dyker tre bilar, en Golf, en Mercedes och en Renault, upp med av vittnesuppgifter att döma vårdslösa förare. Föraren av Renaulten kör av oklar anledning på och dödar en hund som tillhör någon i festsällskapet. Det uppstår upprörda känslor, några av festdeltagarna larmar polisen medan andra försöker förmå de vårdslösa bilisterna att stanna kvar på platsen.

En av dem som försöker ingripa mot bildrullarna är 23-åriga Axelle Dorier. Hon ställer sig framför Golfen och säger åt föraren att stanna bilen. Men han stannar inte. Istället kör han på Axelle så hon fastnar i bilen och släpas med flera hundra meter. Axelles sargade kropp med en avsliten kroppsdel blir liggandes 800 meter från festplatsen. När ambulanspersonal anländer konstateras att hon är död.

Föraren av Golfen heter Youcef T. och hans medpassageraren Mohamed Y., skriver Lyon Mag. De båda invandrarmännen väljer en stund efter det brutala mordet att självmant överlämna sig till polisen. I förhör hävdar de att de känt sig trängda och fått panik när festdeltagarna försökt stanna deras bil, och att de inte förstått att de kört på och dödat en kvinna.

Det brutala mordet engagerar i Frankrike. I sociala medier trendar hashtaggen #JusticePourAxelle, rättvisa för Axelle, och en Facebookgrupp med samma namn har i skrivande tund samlat mer än 73.000 medlemmar.

Till och med självaste inrikesministern Gerald Darmanin förfäras av mordet. "Jag vill skänka en tanke till den unga undersköterska vars extremt våldsamma död rört upp starka känslor. Jag tackar polisen och räddningstjänsten för en snabb insats. Dessa fruktansvärda handlingar får inte gå ostraffade", twittrar han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.