Inflödet från tredje världen pågår fortfarande, på samma nivå som 2011. Bild från Stockholm, december 2016.

128.000 nya PUT hittills – 2016 "ett förlorat år" för svensk asylpolitik

Publicerad 29 december 2016 kl 11.25

Inrikes. Trots en omlagd retorik och ett friare debattklimat har inte mycket hänt i sak med invandringspolitiken under 2016. Det menar ekonomen Jan Tullberg, som ser ett förlorat politiskt år gå till ända.

Dela artikeln

Det är i en krönika på Avpixlat som Jan Tullberg påpekar att den svenska invandrings­politiken fortfarande är sig lik, ungefär som den var under Fredrik Reinfeldts tid vid makten.

Antalet nya asylansökningar 2016 beräknas till ca 30.000. Den siffran är låg jämfört med rekordåret 2015, men innebär en återgång till den höga normalnivå vi låg på 2011, påpekar Tullberg.

"Men denna korrigering är varken Sveriges eller EU:s förtjänst. Det beror på att Turkiet för närvarande tagit på sig uppgiften att agera som gränspolis för EU. Den dagen president Erdogan blir harmsen på européerna får vi se hur väl vi klarar att själva freda våra länder mot inträngning", skriver han.

För att på allvar lägga om kursen i restriktiv riktning krävs förändringsvilja, förmåga och ett nytt regelverk.

"Det avgörande svenska beslutet är hur många uppehållstillstånd som utfärdas. I det geschäftet finns inga tecken på åtstramning. I år ligger siffran, inklusive november, redan på 128.000 vilket är högre än något tidigare helår", skriver Jan Tullberg.

En rimlig åtgärd är att säga upp tilläggen i FN:s flyktingkonvention, det så kallade New York-protokollet 1967 som utsträcker asylrätten till hela världen, inklusive tredje världen. En annan är att avskaffa migrationsdomstolarna och göra Migrationsverket till sista instans, enligt Tullberg. Även Europadomstolen bör fråntas rätten att riva upp svenska beslut.

"En stor del av den juridiska byggnationen är system att bakvägen införa en politik som saknar ett demokratiskt mandat", sammanfattar Jan Tullberg på Avpixlat.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.