Arkivbild.

16 procent av kvinnor i norra Malmö utsatta för sexbrott

Publicerad 23 november 2017 kl 08.48

Inrikes. Det råder stora skillnader mellan hur brottsdrabbade olika områden i Sverige är. Värst i landet är norra Malmö. Där uppger 16 procent av kvinnorna att de utsatts för sexualbrott.

Dela artikeln

Det är Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som släppt en detaljerad rapport om brottsligheten i Sveriges respektive lokalpolisområden.

Skillnaderna är "mycket stora" och "anmärkningsvärda", skriver TT.

Sett till de större brottskategorierna egendomsbrott och brott mot enskild person, som till exempel sexualbrott, misshandel och stöld, så är lokalpolisområdet Norra Malmö värst.

I Norra Malmö kvinnor säger hela 16 procent av kvinnorna att de har utsatts för sexualbrott , vilket är landets högsta siffra.

Det område i Sverige där det är minst risk att utsättas för brott är Södra Lappland, där Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele samt Lycksele kommun ingår.

– Folk känner varandra och litar på varandra. Varför brottsligheten är låg, det är ju närmast en filosofisk fråga, men det handlar om tillit, säger Lars Wahlberg, polischef i Västerbotten, till TT.

Småländska Ljungby och Torsby i norra Värmland har också väldigt låg brottslighet. I Ljungby uppger bara 3,4 procent av kvinnorna att de blivit utsatta för sexbrott.

Sedan 2013 har det skett en markant ökning av personer i Sverige som säger att de blivit utsatta för sexualbrott, enligt BRÅ.

Undersökningen kallas NTU Lokal och har genomförts på uppdrag av polisen. 80.000 personer har svarat på frågorna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Mer från Inrikes

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0 

Asatroende får egen gravplats – i ovigd jord. Första gången i modern tid.0