Arkivbild.

200.000 svenskar utsatta för id-kapning

Publicerad 7 augusti 2017 kl 08.33

Inrikes. Så många som 200.000 svenskar kan ha drabbats av id-kapning. Det visar en ny Sifo-undersökning, skriver Ekot.

Dela artikeln

Antalet id-kapningar i Sverige ökar och nu kan så många som 200.000 personer ha drabbats. Det visar en ny enkätundersökning från Sifo som gjorts på uppdrag av Mysafety.

Av 4 300 svarande sade 2,8 procent att de råkat ut för id-kapning det senaste året, vilket är en ökning från 2,3 procent sedan 2016. I reella tal innebär det omkring 50 000 fler drabbade, skriver TT.

Enligt polisen kan identitetsintrång, eller id-kapningar som det även kallas, handla om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en id-handling - som kan vara falsk - och hämtar ut varan. Det kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker, skriver polisen.

– För de som jag har pratat med och lyssnat på så har det varit ohyggligt obehagligt och tidskrävande att reda ut, och få de här olika företagen att förstå att det var inte jag utan det här är faktiskt någon annan, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Folkbokföringen, till Sveriges Radio.

Ett sätt att skydda sig är att använda Skatteverkets tjänst Spärra obehörig adressändring, så att din bostadsadress bara kan ändras via digitalt bank-id och inte via en blankett. Ett annat sätt är att skaffa digital brevlåda, så ingen kan sno din myndighetspost.

De som trots allt drabbas av id-kapning brukar få hjälp av hemförsäkringen, uppger Ekot.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Linköpingsforskare har skapat atomlager av guld. Döper nya supertunna materialet till "guldén".0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0