28-årig svensk åtalas för brutal våldtäkt och knivmord

Publicerad 9 november 2018 kl 10.10

Lag & Rätt. En 28-årig svensk man åtalas idag för grov våldtäkt och mord på en jämnårig kvinna i Fagersta den 27 juli i år. Kvinnan våldtogs under vapenhot och höggs därefter till döds med kniv.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 27 juli som en kvinna våldtogs och mördades under brutala omständigheter vid en gång- och cykeltunnel i Fagersta.

Kvinnan, som var 28 år gammal, våldtogs under vapenhot och höggs därefter till döds med en kniv. Hon hade både sticksår i bakhuvudet samt skärsår och sticksår på halsen.

Nu åtalas en svensk man, även han 28 år, för att ha utfört gärningen.

Mannen dödade kvinnan "genom att skära och hugga henne i halsen/bakhuvudet med en kniv", står det i stämningsansökan, som Fria Tider tagit del av.

Vid gärningen ska även en minderårig person, som på grund av sin låga ålder inte åtalas, ha medverkat. Den underårige personen har genomfört båda samlagen.

Denne menar i förhör att 28-åringen vid mordet på kvinnan "slagit bort hennes händer när hon med hjälp av dessa har försökt att stoppa blodflödet från sin halsen".

Våldtäkten ska bedömas som grov, anser åklagaren, bland annat eftersom "en pistol med ljuddämpare riktats mot hennes huvud".

Kvinnan fick ett "horisontellt snitt över halsen med jämna sårkanter".

Ett vittne, som försökte rädda kvinnan genom att stoppa blodflödet med sin tröja, vittnar om att offret "inte dog direkt av sina skador och att gärningen har inneburit ett svårt lidande med stark dödsångest för henne". Detta intygas också av en läkare.

I ett polisförhör så erkänner 28-åringen gärningen.

– Det finns en underårig medmisstänkt när det gäller sexualbrottet. Åtal har inte väckts mot honom då han inte är straffmyndig och i det aktuella fallet så har förutsättningar för en så kallad bevistalan inte funnits. Den underårige är numera ett ansvar för de sociala myndigheterna, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg vid Åklagarkammaren i Västerås.

– Det här är en tragisk och ofattbar händelse där gärningsmännen inte verkar ha haft några kopplingar till offret och där offret förefaller ha blivit slumpmässigt utvalt.

Enligt TT visar en paragraf 7-undersökning att den 28-årige mannen sannolikt led av en allvarlig psykisk störning under gärningen och vid undersökningen.

Huvudförhandlingen i Västerås börjar preliminärt den 27 november 2018 klockan 9 och det är fem förhandlingsdagar planerade.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Mer från Lag & Rätt

Åklagare spred SD-kritik – och åtalade SD-politiker

Delade film som jämställer SD med nazister.. "Jag är motståndare till rasism och det ligger i linje med min yrkesroll."0 

Stureplansmördaren kan bli fri om två år

Tommy Zethraeus får straffet tidsbestämt.. 39 års fängelse blir 26 års fängelse enligt det kontroversiella svenska systemet.0 

Skåning skrev "försvarstal för judarna" – döms

"Motsvarar fängelse två månader.". 57-åringen reagerade när imam kallade judar "apornas och svinens avkommor".0 

Sidor

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0