Asylkaoset
Arkivbild.

3000 asylsökare får direktflykt till Sverige – nästan 100 procent garanteras asyl

Publicerad 15 juni 2017 kl 14.31

Inrikes. I tisdags landade det första direktflyget med 250 asylsökande afrikaner och syrianer på Luleå Airport. Sammanlagt ska 3000 asylsökare flygas direkt till Sverige och nästan alla kommer få uppehållstillstånd. Det garanterar nu Migrationsverket.

Dela artikeln

Direkttransporten av asylsökare till Sverige ingår i en europeisk överenskommelse om omfördelning av asylsökare mellan EU-länderna.

Asylsökarna anlände först till Grekland och Italien år 2015, och har sedan dess befunnit sig i flyktingläger i Grekland.

De kommer ursprungligen från Syrien och Eritrea.

Den svenska regeringen har gått med på att ta emot 3000 av dem, som alltså ska flygas direkt till Sverige. Enligt tidningen Samtiden blir kostnaden för dessa asylsökare 7,5 miljarder kronor.

En tredjedel av dem kommer skickas till landets fyra nordligaste län, och i tisdags anlände alltså de 250 första till Luleå Airport. Var tredje vecka ända fram till oktober kommer nya plan med hundratals asylsökare landa på flygplatsen i Luleå.

Vanligtvis kan en asylprocess ta flera år. Men dessa asylsökare ska få en "snabbutredning" och redan nu meddelar Migrationsverket att så gott som alla kommer få stanna.

– De allra flesta kommer att få uppehållstillstånd. Mellan 90 och 100 procent. Vi tar inte emot folk på det här viset som vi måste skicka tillbaka, säger Per-Erik Bjurholt, enhetschef vid Migrationsverket, till SVT Nyheter.

SVT har också intervjuat Mohammed Ashor, som uppger att han är 21 år gammal. Han var en av dem som landade i Luleå i tisdags och är på flykt från syriska myndigheter efter att ha vägrat gå med i Syriens Försvarsmakt. Sedan 2015 har han bott i ett flyktingläger i Grekland.

I Sverige finns ju dock totalförsvarsplikt. Alla invånare mellan 16 och 70 år, oavsett kön, är skyldiga att tjänstgöra inom det svenska totalförsvaret om det skulle behövas. Den som vägrar all tjänstgöring döms till böter eller fängelse i högst ett år. Om vägran sker när förhöjd beredskap råder, döms personen till fängelse i upp till fyra år.


Nyheter från förstasidan

SVT ska inte få driva nättidning

Gratissajten inkräktade på Bonniers intressen. Nu föreslår utredaren Göran Hägglund att SVT inte ska få "bedriva en internettidning".0 

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Föreslår fredsförhandlingar under debatt. Reaktionerna: "Herregud!", "extremt allvarligt", "oacceptabelt".0 

Vetenskap

Ny substans motverkar fetma. Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss.0 

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0