Arkiv

31 000 somalier söker uppehållstillstånd 2012

Publicerad 3 maj 2012 kl 22.17

Inrikes.I en prognos som Migrationsverket har lämnat till regeringen höjs det förväntade antalet ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige. Totalt rör det sig om 170 000 ansökningar under 2012. En stor del av ökningen beror på att ID-kravet för somalier har upphört, vilket lett till att fler somalier än någonsin ansökt om att få anhöriginvandra under årets första kvartal.

Gilla artikeln på Facebook

Det uppger migrationsverket i en rapport till regeringen idag. Av de 170 000 ansökningarna väntas 34 000 vara så kallade asylsökande, främst från Somalia och Afghanistan. 59 000 väntas vara familjeanknytningar, 38 000 arbetskraftinvandrare och 33 000 väntas vara ansökningar från EES-länder.

Somalier ökar mest
Migrationsverket bedömer att antalet ansökningar från framför allt somalier kommer att öka kraftigt som en följd av att id-handling inte längre krävs. Under 2012 kommer 31 000 somalier söka uppehållstillstånd i Sverige, varav uppskattningsvis 90 procent kommer få ansökan beviljad.

Under de närmaste fem åren beräknar Migrationsverket att kommunerna kommer att behöva bygga och betala för 130 000 sängplatser till invandrare som inte kan finansiera eget boende.

På grund av den ökade inströmningen av så kallade ensamkommande barn och ungdomar kommer det behövas 6000 extra platser på speciella boenden runt om i landet, utöver de 1600 platser som finns idag. Varje plats på en sådant boende kostar 2800 kr per dag, enligt Migrationsverkets rapport.

Migrationsverket begär i rapporten 65 miljoner kronor extra för 2012 och 214 miljoner kronor extra för 2013, för att kunna sköta byråkratin kring ansökningarna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Kasselstrand till vänstern: "Ingen är så hjärntvättad som ni – ni är Soros lakejer"

AFS-ledaren skrädde inte orden när Malmövänstern försökte skräna sönder hans tal. "Vi lever just nu i en brytningstid där det gamla unkna etablissemanget och deras bandhundar kastas på historiens soptipp i land efter land."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus