4 av 10 unga kvinnor vågar inte röra sig fritt i Sverige

Publicerad 15 januari 2019 kl 13.46

Inrikes. Mer än fyra av tio av unga kvinnor väljer en annan väg eller ett annat färdsätt för att de känner sig otrygga och oroliga att utsättas för brott. Det visar en ny undersökning från Brå.

Gilla artikeln på Facebook

Nästan en fjärdedel av hela befolkningen i Sverige väljer en annan väg eller ett annat färdsätt till följd av oro för brott. Det skriver Brottsförebyggande rådet om den nationella trygghetsundersökningen för 2018, som släpptes idag.

Bland kvinnor i åldern 20–24 år uppger hela 42 procent att de ofta valt en annan väg eller ett annat färdsätt, för att de känt sig otrygga och oroliga för att utsättas för brott. Motsvarande andel bland män i samma åldersgrupp är 16 procent.

– Att mångas tillvaro begränsas av att de känner sig tvungna att ändra sina resvägar och färdsätt, är en allvarlig konsekvens av den otrygghet och oro för brott som främst unga kvinnor säger sig uppleva, säger Brå-utredaren Maria Söderström i ett uttalande.

Även på internet påverkas människors delaktighet av oro att utsättas för brott. Ungefär var femte person, oberoende av kön, säger att de under det senaste året "ofta" avstått från att lägga upp något på internet av oro för att utsättas för hot eller trakasserier.

– Sociala medier är ett allt viktigare forum för det offentliga samtalet. Om en femtedel av befolkningen upplever att de inte vågar uttrycka sig på nätet av rädsla för att utsättas för brott, så kan det vara ett demokratiskt problem, säger Söderström.

Samtidigt säger undersökningen att förtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för polisen.

47 procent menar att de har ett mycket eller ganska stort förtroende för rättsväsendet som helhet. 49 procent säger sig ha ett mycket eller ganska stort förtroende för polisen. Förtroendet för åklagarna och domstolarna ligger på samma nivå som innan.


Nyheter från förstasidan

50 personer i slagsmål i Upplands Väsby – polisen utsattes för stenkastning

Stöket fortsatte från eftermiddag till kväll. Personer misshandlades med tillhyggen och på kvällens greps flera förövare för våldsamt upplopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Mer från Inrikes

Elin Krantz mördare vill åka hem – känner sig "kränkt" i Sverige

Regeringen har avslagit begäran.. Men den brutale mördaren har ändå snart avtjänat två tredjedelar av sitt straff. 0 

Kristersson efter ungerska kritiken: Sparka Orban ur EPP

Moderatledaren anklagar systerpartiet för rasism.. "Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt."0 

Äldre par bestulna på tusentals kronor: "Talade inte svenska"

Fräck stöld i Kristinehamn på fredagen.. Främmande personer såg att det äldre paret tog ut pengar, och följde efter dem.0 

Sidor

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus