Opioidkrisen

500 orter stämmer familjen Sackler för opioiddöden

Publicerad 24 mars 2019 kl 10.16

Utrikes. Härvan växer mot familjen Sackler, som anklagas för att ha skapat den opioidkris som orsakat hundratusentals amerikaners död sedan 1990-talet. Över 500 städer, kommuner och indianstammar deltar i en ny stämning mot miljardärfamiljen, rapporterar CBS News.

Gilla artikeln på Facebook

Familjen Sackler blev en av USA:s absolut rikaste efter att ha lanserat sitt läkemedel Oxycontin i mitten av 1990-talet.

Det livsfarliga preparatet, som i första hand har marknadsförts till vita människor, blev inledningen på den så kallade opioidkrisen i USA. Idag dör cirka 50.000 amerikaner årligen i opioidöverdoser och en mycket stor andel av de döda är vita.

Överrepresentationen har varit så kraftig att utredare vid det amerikanska hälsodepartementets forskningsenhet NIH nyligen frågade sig om det stora antalet dödsoffer borde beskrivas som ett så kallat "vitt problem". En annan grupp som drabbats särskilt hårt är dock indianer som bor i reservat.

De många miljarder familjemedlemmarna har tjänat på krisen har bland annat gått till lyxkonsumption och satsningar på riktig vård i Israel.

"Djup, tät och vit"
I en pågående rättsprocess mot familjen Sackler och deras företag Purdue Pharma citerade åklagaren, som repre­senterar delstaten Massa­chusetts, medlemmar i familjen i samband med att Oxycontin kom ut på marknaden i mitten av 1990-talet.

På en lanseringsfest höll Richard Sackler ett tal där han förespådde att det smärtstillande läkemedlet skulle skapa en storm av utskrivna recept som skulle bli "djup, tät och vit", rapporterade The Guardian i januari.

Purdue anklagas av Massa­chusetts för att medvetet ha vilselett både läkare och patienter "för att förmå fler och fler människor att använda deras farliga droger". Patienterna lurades sedan att "ta allt högre och farligare doser".

Familjen lyckades genom olika trick marknadsföra Oxycontin som nästan helt ofarlig, trots att det rör sig om en extremt beroendeframkallande och tung drog som kan jämföras med heroin.

"I Purdues toppskikt ledde en liten grupp av chefer bedrägeriet och tjänade miljontals dollar", skrev åklagaren. Dokument som ingick i stämningen visar att företaget redan år 1999 tjänade cirka 200 miljoner kronor – varje vecka.

Familjemedlemmar "personligt ansvariga"
Nu har över 500 städer, kommuner och indianstammar i USA lämnat in en ny storstämning mot Purdue Pharma och åtta medlemmar i familjen Sackler.

"Detta land står inför en oöverträffad epidemi av opioidberoende som skapades av svarandena Sackler för sin egen ekonomiska vinning", står det i stämningsansökan enligt CBS News.

Där framgår också att familjen tack vare marknadsföringen av det livfarliga preparatet har tillskansat sig en förmögenhet på motsvarande 120 miljarder kronor. Samtidigt beräknades opioidkrisen år 2015 ha orsakat kostnader för USA på närmare 5.000 miljarder kronor.

Den nya stämningen håller de åtta familjemedlemmarna personligt ansvariga för att ha sett till att Perdues anställda lurade läkare att Oxicontin var ett superläkemedel som inte var beroendeframkallande.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Utrikes

Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år. "Det bäst bevarade istidsdjuret som någonsin hittats i världen."0 Plus

Lord Ahmed av Rotherham åtalas för nya sexövergrepp mot barn

Adlades av Tony Blair.. Nu anklagas den muslimske ledarprofilen för sexövergrepp mot en pojke under 11 år.0 

Sidor

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0