Asylkaoset

50.000 asylsökare till Finland – kan få bo på båtar

Publicerad 24 september 2015 kl 16.07

Utrikes. Enligt en ny prognos väntas Finland ta emot upp till 50.000 asylsökare i år. Men bristen på platser är akut – och ett förslag som diskuteras är att låta invandrare bo i fartyg i hamnen.

Dela artikeln

Den nya prognosen, som presenterats av Statsminister Juha Sipilä, innebär en jättelik ökning jämfört med förra året, då totalt 3.651 personer sökte asyl i Finland.

Enligt ett nytt EU-beslut ska 120.000 asylsökare tvångsfördelas mellan medlemsländerna. Den finska regeringen, som avstod från att rösta i frågan, uppger sig vara redo att ta emot 2.400 asylsökare inom ramen för EU-programmen, men anser att det rör sig om ett undantagsfall som inte får bli ett system.

Juha Sipilä sade under toppmötet i Bryssel att Finland bär sin del av ansvaret för fördelning av flyktingar i EU. Samtidigt underströk han att Finlands flyktingpolitik har förändrats och att fördelningen av flyktingar inom EU måste ske på frivillig bas, rapporterar Sputnik.

Sedan årets början har Finland redan tagit emot över 13.000 asylsökare, varav de flesta kommit via Sverige. Just nu uppges landets alla asylboenden vara fullbelastade, och myndigheterna söker efter nya utvägar ur invandringskrisen.

Finska Röda korset har kommit med ett innovativt förslag: Att hyra ett skepp som provisoriskt asylboende.

Enligt finska Yle finns det ett flertal fartyg som skulle kunna ta emot invandrare, varav det största har en kapacitet på 1.000 personer. Asylfartyget kan komma att läggas för ankar i Åbo.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Migrationsministern besöker Storbritannien

Ska diskutera illegal invandring och återvändande. Parlamentet har just klubbat lag om att skicka asylsökare till Rwanda.0 

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Kommunen: "Olämpligt". Nu tvingas den enda öppet homosexuelle ledamoten sluta i barn- och familjenämnden.0 Plus

Vetenskap

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Linköpingsforskare har skapat atomlager av guld. Döper nya supertunna materialet till "guldén".0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0