80 procent av invandrare i Filipstad arbetslösa – syrier bland de värsta

Publicerad 10 maj 2019 kl 13.03

Inrikes. Svenska kommuner som tagit emot flest asylsökare drabbas också värst ekonomiskt. I Filipstad är nu situationen riktigt svår och kommunen ber om tillskott på 50 miljoner kronor om året, uppger SVT Värmland.

Gilla artikeln på Facebook

I samband med asylvågen 2015 pumpade public service ut nyheter om hur högutbildade invandrarna var. Var tredje syrisk flykting var högutbildad, påstods det bland annat.

"Med den syriska flyktingvågen har Sverige fått den största akademiska tillströmningen hittills", stod det i en SVT-artikel.

Aldrig tidigare hade så många välutbildade kommit hit, hävdades det.

"In i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer", skrev SVT i en annan artikel.

Fyra år senare låter verkligheten annorlunda. I Filipstad, där kommunen är nära kollaps på grund av invandringen, visar det sig att arbetslösheten bland nyanlända är skyhög.

Filipstad var en av de kommuner som tog emot flest invandrare under den så kallade flyktingströmmen.

De som inte arbetar kommer främst från Mellanöstern och Afrika. Bland invandrare från Somalia, Syrien och Afghanistan är arbetslösheten hela 80 procent.

– Många saknar utbildning och kan inte så mycket svenska. Det är en liten stad, man måste verkligen kämpa för att hitta ett jobb, säger Jasmin Isaak, samhällskommunikatör i Filipstad, till SVT.

På grund av detta "skenar" nu försörjningsstödet. Kommunen ber om hjälp från staten och säger att man behöver ett tillskott på hela 50 miljoner kronor om året för att fungera.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0