Elin och afghanen
Streamade hela händelsen via Facebook.

Afghanräddaren Elin, 21, åtalas för brott mot luftfartslagen

Publicerad 19 oktober 2018 kl 14.34

Inrikes. Den 21-åriga asylaktivisten Elin Ersson åtalas i dag vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen sedan hon stoppat utvisningen av en afghansk man i slutet av juli. Fria Tider har läst åtalet och förundersökningsprotokoll.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 23 juli som ett passagerarplan på Landvetters flygplats försenades med flera timmar efter att en 21-årig kvinnlig asylaktivist vägrat sätta sig ner när planet skulle lyfta.

Detta för att stoppa utvisningen av en afghansk man.

Den gråtande svenska kvinnan, Elin Ersson, togs till slut av planet, likaså en man i 50-årsåldern som skulle utvisas till Afghanistan.

Mannen är dömd för misshandel i Sverige, bekräftade polisen för Fria Tider. Tidningen Nyheter Idag avslöjade senare att mannen misshandlat sina döttrar och sin hustru, och bland annat "piskat" dem med en lång laddningssladd.

Elin Ersson har i en intervju med DN förnekat all kännedom om hans bakgrund. Hon ska även ursprungligen ha velat "rädda" en annan invandrare, en 26-årig afghan vid namn Ismail Khawari, som dock inte var med på planet.

Händelsen blev en internationell nyhet, bland annat eftersom kvinnan streamade det hela via Facebook. Filmen har visats miljontals gånger.

Efter händelsen inleddes en förundersökning om misstänkt brott mot luftfartslagen. Då pekades dock ingen misstänkt ut, eftersom polisen först ville utreda om ett brott över huvud taget begåtts. Men i september fastslog åklagaren att det rör sig om ett brott och att kvinnan skulle delges misstanke.

Och under fredagen kommer alltså åtalet.

Enligt stämningsansökan, som Fria Tider tagit del av, lyssnade den åtalade kvinnan som passagerare inte på vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord och vägrat att sätta sig trots upprepade anmaningar därom från flygplanets besättningspersonal.

"Gärningen pågick i ca 15 minuter och Elin Ersson hindrade därigenom flygplanet från att påbörja flygresan. Gärningen skedde i syfte att hindra svensk myndighets verkställighet av beslutad avvisning/utvisning av en utlänning som fanns bland passagerarna ombord", står det i åtalet.

Fria Tider har även läst förundersökningsprotokollet.

I ett förhör säger Elin Ersson, som nekar till brott:

"Jag hade fått uppgifter att det skulle vara en man på planet som skulle utvisas till Afghanistan. Enligt uppgifter hade hans familj fått uppehållstillstånd men inte han. Jag fick reda på detta genom mannens syster, enligt systern hade inte hennes bror fått ha någon kontakt med sin advokat innan han skulle utvisas. Familjen stod på flygplatsen och delade ut information om detta. Olika personer hade på flygplatsen försökt att få kontakt med piloten och flygplanets besättning för att informera om situationen men hade inte fått någon kontakt. Jag hade inte själv försökt att få den kontakten. Det var därför som jag köpte biljetten för att komma ombord på flygplanet och på så sätt försöka få kontakt med piloten och informera om att det fanns en man på planet som skulle utvisas."

Hon fick dock reda på att mannen på planet inte var den hon tänkt sig. Men då krävde hon ändå att den afghanske man som faktiskt var med på planet skulle få lämna. Annars skulle hon inte sluta.

"Jag hade fått reda på av flygpersonalen att den mannen som jag trodde skulle vara på planet var inte det utan det var en annan man som skulle utvisas. Jag meddelade på engelska till flygpersonalen att jag hade som önskemål att den mannen skulle få gå av planet och då skulle jag göra det de bad mig om", säger hon.

"En av flygvärdinnorna kom fram och sa att piloten hade beslutat att mannen och jag skulle lämna planet och då sa jag OK och höll mig till det beslutet. Jag bröt filmningen när säkerhetspersonalen bad om det på flygplanstrappan."

"Jag har flugit tidigare så jag vet att alla måste sitta ner innan planet kan lyfta", säger hon också i förhör.

– Jag anser att hon har gjort sig skyldig till ett brott, då måste jag åtala i synnerhet, sedan hon nekar till att ha gjort något brott, då måste en domstol ta ställning till det, säger åklagaren James von Reis till GT.

Brott mot luftfartslagen kan ge böter eller fängelsestraff i högst sex månader.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Lägenhet i Malmö såldes för rekordpris

Priserna fortsätter att öka i Malmö.. Bostad såldes för första gången för över 86.000 kronor per kvadrat.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Mesigheten är svenskens största problem.0 

Mer från Inrikes

Polisens varning: Svenskar som firar påsk riskerar inbrott

Kriminella kartlägger dig på sociala medier.. "Det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen."0 

Dan Park ska ha misshandlats i Malmö: "Glasögonen klarade sig i alla fall"

Har publicerat blodig bild på sig själv.. "Den rätta värdegrunden är mycket viktigt i Malmö har jag förstått."0 

104 ex-politiker lever på bidrag – kan få 47.000 kronor i månaden

Kan ta ut miljontals kronor fram till 65 år, enligt DN.. "De är skickliga på att skapa sys­tem som i grunden ändå är förmån­liga för dem själva."0 

Knivbeväpnad man sågs i Malmö – har skjutits av polisen

Mannen satt på en bänk med en kniv i handen.. "Vid kontroll av mannen uppstår en situation som ger upphov till att polis avfyrar sitt tjänstevapen."0 

Sidor

Vetenskap

Europas megalitgravar var familjegravar. Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer.0 

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus