Afrikansk invandrare får behålla bidrag trots utvisningbeslut

Publicerad 19 december 2016 kl 16.49
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Soki Walladi från Tchad i Afrika ska även fortsättningsvis försörjas av Sveriges skatte­betalare, trots att han nekats uppehålls­tillstånd. Det har förvaltnings­rätten i Luleå beslutat, skriver Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

Soki Walladi i Boden kom till Sverige våren 2001 och sökte då asyl. Eftersom han saknade asylskäl nekades han uppehålls­tillstånd och fick besked om att han måste åka hem igen.

Men att utvisa den ovälkomne afrikanen visade sig vara svårt. Enligt Migrations­verket beror det på att han vägrar samarbeta och ordna med de nödvändiga rese­handlingar han behöver för att återvända, något han är skyldig att göra.

– Det finns myndigheter som kan bistå med att ordna ID-handlingar och resehandlingar om man saknar det, sade Helena Trældal, tillförordnad enhets­chef på Migrations­verkets förvaltnings­process­enhet i Boden, till SR förra veckan.

Psykisk tortyr
Hösten 2009 uppmärk­sammades Soki Walladi av en lokaltidning. Han hade då uppehållit sig mer än sju år i Sverige, trots att han saknar rätt att vistas i landet.

– Här i Sverige utsätts jag också för tortyr. Psykisk sådan! hävdade han syftandes på att han inte får mer i bidrag och egen lägenhet.

Nu har det gått mer än 15 år och Soki Walladi bor fortfarande kvar i Sverige, trots den psykiska tortyren här. I somras trädde en ny lag i kraft som innebär att asylsökare som nekats asyl förlorar rätten till bidrag. Syftet med lagen är att fungera som en piska för att förmå invandrarna att åka hem igen.

Även Soki Walladis bidrag drogs in. Men han gick till domstol och nu har förvaltnings­rätten gett honom rätt. Enligt beskedet ska Soki Walladi fortsätta få bidrag, trots att han nekats asyl.

Migrationsverket har överklagat domen till kammarrätten.

– Vissa frågor är ju bedömningsfrågor när det gäller ny lagstiftning. Och det här är ju ett sådant begrepp som man inte definierat närmare och då får det helt enkelt utvecklas i praxis, säger Jan-Anders Rapp, verksjurist på Migrations­verket, till SR.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0