Det pratas för lite om ras i Sverige, anser Afrosvenskarnas Riksförbund. På bilden kakor som förbundet rasiststämplade i ett mediautspel häromveckan.

Afrosvenskarnas Riksförbund vill återinföra rasbegreppet

Publicerad 21 maj 2014 kl 08.28

Inrikes. Den etniska lobbyorganisationen Afrosvenskarnas Riksförbund kritiserar Sverige för att ha tagit bort rasbegreppet ur lagstiftningen.

Gilla artikeln på Facebook

Afrosvenskarnas Riksförbund (ASR) är känt för sina radikala ställningstaganden i frågor som rör mångkultur och påstådd diskriminering.

Organisationen har bland annat hävdat att seriealbumet Tintin i Kongo är hets mot folkgrupp, kritiserat påstått rasistiska bakverk och anmält Prideparaden för att en deltagare var utklädd till somalisk pirat.

Nu menar ASR att det pratas för lite om ras i Sverige.

”Som inget annat västerländskt land har Sverige byggt upp en självbild som ett land utanför kolonialismen där frågor om ras och rasism inte äger någon relevans. Det kulminerade i att begreppet ras togs bort från alla svensk lagstiftning och officiella dokument 2011, vilket märker ut Sverige i världen. Det går också emot EU:s rasdirektiv och FN:s raskonvention där begreppet ras används för att kunna adressera frågan om rasdiskriminering”, skriver Kitimbwa Sabuni och Zakaria Zouhir från ASR i Dagens Arena.

ASR menar att den, enligt dem, typiskt svenska vägran att använda begreppet ras medför att afrosvenskarnas existens förnekas i den politiska debatten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus