Allahs "vilja" att Akilovs terrordåd skulle ske i Sverige

Publicerad 13 februari 2018 kl 14.01

Inrikes. Det var guds vilja att Rakhmat Akilov inte lyckades ta sig till IS och istället utförde terrordådet i Stockholm förra året. Det visar chattloggar i den åtalades telefon, skriver Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

På tisdagen inleddes rättegången mot den terroråtalade uzbeken Rakhmat Akilov, som körde ihjäl flera människor på Drottninggatan i Stockholm förra april. 

Bilder, filmer och chattloggar som Akilov hade i sin mobiltelefon visar att den misstänkte terroristen hade kontakt med den islamistiska terrorsekten Islamiska Staten. På filmerna syns bland annat avrättningar samtidigt som IS flagga vajar i bakgrunden, skriver SR.

Akilov ska även ha skickat extremistiskt material till sin son och en annan person i hemlandet Uzbekistan, där cirka 90 procent av befolkningen är muslimer. För detta utreddes han av de inhemska myndigheterna och häktades i sin utevaro.

Bland bevisningen finns också chattloggar med personer kopplade till IS. Redan 2014 åkte Akilov till Turkiet i ett försök att ansluta sig till Islamiska Staten, men det misslyckades.

"Jag hade försökt ta mig till IS, men det gick inte, det var Guds vilja", skriver Akilov i en av loggarna, enligt åklagaren.

I chatten ville Rahmat Akilov även veta hur man svor trohetsed till IS.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Vetenskap

Stenålderssvenskar satte huvuden på pålar. Motala-skallar analyserade av forskare.0 

Män och kvinnors hjärnor mer olika än väntat. Utvecklingen tydlig redan vid en månads ålder.0 

Kultur