Allvarligt fel i ny grundlag

Publicerad 6 april 2019 kl 12.46

Lag & Rätt. En grundlagsändring som skulle göra det möjligt för ansvariga utgivare att slippa ansvar för vad deras tidningar publicerat tidigare innehåller ett allvarligt fel. Om den nya utgivaren självmant tar bort en olaglig publicering kan han nämligen åtalas – men inte annars.

Gilla artikeln på Facebook

Det är JK som konstaterar att utgivarna för Sydsvenskan, Omni och Hela Gotland inte kan undgå ansvar genom den nya lagen, eftersom de tagit bort en påstådd förtalspublicering när de fick påpekat för sig att den innehöll förtal. Men för att undgå ansvar enligt lagen måste utgivarna vänta på att JK varnar dem för att publiceringen kan utgöra förtal, och därefter ta bort informationen inom två veckor.

”De aktuella ansvariga utgivarna har alltså tagit bort den anmälda informationen utan någon föregående underrättelse från Justitiekanslern. Utgivarna kan därmed inte åberopa ansvarsfrihet på denna grund. En konsekvens av regleringen med ansvarsfrihet efter underrättelse är således att den utgivare som låter information som utgör förtal ligga kvar under viss tid kan åtnjuta ansvarsfrihet till skillnad från den utgivare som ser till att förtalsuppgifterna tas bort", skriver JK.

Konsekvensen kommer sannolikt bli att tidningar vägrar rätta felaktiga artiklar när människor som förtalats hör av sig, för att istället invänta ett brev från Justitiekanslern och därmed undgå straffrihet.

"Denna svarta humor var nog inte vad lagstiftaren, alltså riksdagen, avsåg", konstaterar Thomas Mattsson, chefredaktör för Sveriges mest förtalsdömda tidning Expressen.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0