Althöger-gruvbolag i konkurs efter PK-övertagande

Publicerad 6 december 2017 kl 13.45

Inrikes. Gruvbolaget Svenska Bergsbruk, tidigare Wiking Mineral, har begärts i konkurs av den egna styrelsen. Nu hotar en grupp nationalistiska aktieägare med grundaren Patrik Brinkmann i spetsen att stämma styrelsen, som de hävdar försöker kuppa till sig bolagets tillgångar, på miljonbelopp.
– Sen kan man ställa sig frågan om de begått lagbrott också, säger Brinkmann till Arbetarbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Anklagelserna riktas mot kostrådgivaren Eva Widigsson, 54, som tog över som bolagets vd efter att maken och delägaren Olle Widigsson krävt att civilekonomen Daniel Friberg skulle lämna vd-posten på grund av sin koppling till den så kallade alternativa högern.

Bakgrunden påstods vara att bolaget behövde attrahera en skara kapitalstarka men politiskt korrekta investerare. Men idag menar Friberg att avgångskraven var en bluff och i själva verket inledningen på den kupp som nu slutat med att makarna Widigsson begärt bolaget i konkurs.

– Jag lurades att avgå med hänvisning till mina politiska åsikter, som enligt Widigsson “förhindrade en stor investerargrupp att skjuta till kapital". En investerargrupp som sannolikt endast existerade i Olle Widigssons fantasi, eftersom ingen annan någonsin träffat dem och något kapital heller aldrig tillsköts trots min frivilliga och omedelbara avgång, säger Friberg till Fria Tider.

Storägaren Patrik Brinkmann övertalades samtidigt att sälja sina aktier. Som betalning fick han rättigheterna till bolagets guldfyndighet i Gladhammar, ett köp som var villkorat med att aktierna skulle återgå om myndigheterna inte godkände affären.

Men när Bergsstaten för två veckor sedan avslog ansökan om att få genomföra överlåtelsen fick Brinkmann veta att hans aktier hade "upplösts" av styrelsen. Närmare bestämt hade paret Widigsson omvandlat aktierna till en sorts B-aktier som inte skulle ge Brinkmann något inflytande på bolagsstämman.

När Patrik Brinkmann hotade att stämma bolaget för att återfå sina aktier svarade Eva Widigsson med att begära Svenska Bergsbruk i konkurs. Skälet till konkursen var bland annat, enligt ett pressmeddelande från Widigsson, att det skulle bli alltför kostsamt att anlita ett juridiskt ombud för processen mot Brinkmann.

Daniel Friberg misstänker nu att paret Widigsson kommer att använda konkursen – där de själva valt konkursförvaltare – för att köpa upp bolagets tillgångar till underpris och återuppta verksamheten med sig själva som ägare.

Widigsson anklagar i sin tur Friberg för att under sin tid som vd ha låtit nationalister sälja aktier till bolaget mot överpris, enligt uppgifter som Aftonbladet publicerar.

Tidningen rapporterar att försäljningen skedde till ett pris som kraftigt översteg aktiernas så kallade kvotvärde, men Friberg menar att kritiken beror på att Aftonbladet inte har begripit vad kvotvärde betyder.

– Det är fake news. Det låga värde som Aftonbladet anger är kvotvärdet på aktierna och inte marknadsvärdet. Wiking Mineral har t ex haft ett kvotvärde på 1 krona trots att aktierna handlats till så mycket som 30–50 kronor genom åren. Kvotvärdet är alltså ingen seriös indikator på aktiernas värde utan bara minimibeloppet som måste betalas vid emissioner, säger Daniel Friberg.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Jean-Claude Juncker: "Dessa dumma nationalister som älskar sina länder"

Hävdar att EU är en "fredsgud". "Dessa populister, nationalister, dumma nationalister, är kära i sina egna länder och gillar inte andra."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.