Ryssutredningen

Anklagelser mot Trump om samarbete med Putin hotar uppgörelse om Islamiska staten

Publicerad 5 mars 2017 kl 13.30
Av Mattias Albinsson

Utrikes. De vänster­liberala anklagelser som riktats och fortsätter att riktas mot USA:s president Donald Trump om att han under valrörelsen konspirerade med Rysslands president Vladimir Putin för att besegra motståndaren Hillary Clinton kan komma som en skänk från ovan för Islamiska staten.

Dela artikeln

Anklagelserna hotar nämligen en planerad överens­kommelse mellan de båda militära stormakterna om hur man tillsammans ska bekämpa den ökända terrorgruppen, skriver AP. Vita huset drar sig nu för att gå vidare med avtalet eftersom att närma sig Ryssland skulle innebära att Trump tar en stor politisk risk på hemmaplan.

FBI utreder fortfarande påståendena om den Trump-ryska konspirationen och senare under utredningen väntas förhör i kongressen med personer närstående Trump och hans kampanj.

Anklagelserna mot Trump har pågått hela valrörelsen, dock utan att några direkta bevis lagts fram mot honom. Tidigare i veckan avslöjades att justitieminister Jeff Sessions vid två tillfällen innan valet pratat med Rysslands USA-ambassadör Sergey Kislyak. Det har lett till att Demokraterna kräver hans avgång. På Twitter kontrar Trump med att Barack Obama träffade den ryske ambassadören vid hela 22 tillfällen under sin tid som president.

Trumps vision har tidigare varit att nå en bred uppgörelse med Ryssland om islamistisk terror, kärnvapen­kontroll och situationen i Ukraina. Men samtidigt som justitieministern är i blåsväder har en maktförskjutning ägt rum i hans egen regering. Förra månaden tvingades Trumps nationelle säkerhets­rådgivare Michael Flynn avgå och ersattes av general­löjtnanten H. R. McMaster, en person som anklagar Ryssland för att vilja förändra den nuvarande världsordningen. Trumps försvars­minister Jim Mattis är även han en frän kritiker av Ryssland och tillsammans kan de komma att påverka Trumps syn på den ryske presidenten.

På Twitter fortsätter Trump sitt twittrande under söndagen. Bland annat tar han upp Obamas möte med Rysslands dåvarande president Dmitrij Medvedev 2012 då han, utan att veta om att mikrofonen fortfarande var på, talade om att han skulle ha "mer flexibilitet" efter valet.

Han skriver också att FBI inte tilläts undersöka den mejlserver hos Demokraterna som påstås ha utsatts för ett ryskt dataintrång. Wikileaks, som publicerade de läckta mejlen, hävdar att de inte kom från ett dataintrång utan från en missnöjd källa inom partiet. Trumps motståndare hävdar istället att Wikileaks ljuger och att de är i maskopi med ryska staten.

Artikeln är rättad. Trumps tweet om "mer flexibilitet" syftar på Obama, inte Hillary Clinton.


Nyheter från förstasidan

Nationalister mot seger i belgiskt val

Vlaams Belang leder i mätningarna. Vill bland annat uppmuntra kvinnor att skaffa barn före 30.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.