Terrorattacken i Åbo
Abderrahman Bouanane påstod själv att han var en 17-åring vid namn Abderrahman Mechkah.

Asylsökare döms till livstid för det brutala terrordådet i Åbo

Publicerad 15 juni 2018 kl 13.04

Utrikes. En 23-årig marockansk invandrare döms nu till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i Åbo förra året. Brotten begicks i terroristiskt syfte, menar domstolen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 23-årige marockanen Abderrahman Bouanane som i augusti förra året utförde ett brutalt terrordåd i Åbo i Finland.

Där knivhögg han ett tiotal personer, varav två dödades och åtta skadades.

– Tre män sprang och ropade Allahu Akhbar. De har knivhuggit människor, sade ett vittne till Svenska YLE direkt efter dådet.

Inledningsvis greps och häktades fyra misstänkta personer efter händelsen. Abderrahman Bouanane kunde gripas efter att polisen skjutit honom i benet. Samtliga skadade, inklusive gärningsmannen, vårdades sedan på universitetssjukhuset i Åbo.

23-åringen hade kommit som asylsökare till Finland året innan. Själv påstod han att han hette Abderrahman Mechkah och var 17 år. Sedan visade det sig att han egentligen är född 1994.

Han döms nu till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte av Egentliga Finlands tingsrätt.

Attacken räknas som det första terrorbrottet i Finland, och Bouanane blir därmed den förste i landet att dömas som terrorist, uppger Svenska Yle.

Enligt åklagaren Hannu Koistinen ska Bouanane ha sett sig som en IS-soldat och önskat att den bestialiska terrorsekten tog på sig dådet.

Bouanane ska ha erkänt dåden som dråp och dråpförsök, men i polisförhör ha sagt att syftet var att utföra ett terrordåd.

Efter attacken publicerades filmer i sociala medier på blodiga människor.


Nyheter från förstasidan

AFS: Youtube har raderat oss permanent

Partiet anklagas av Youtube för "hets mot folkgrupp". Gustav Kasselstrand: "Det politiskt korrekta etablissemanget gör allt i sin makt för att sätta käppar i hjulen för oss."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersens tankar inför valet. Hög tid inse att politikerna bara bryr sig om sig själva och sina importerade vänner.0 Plus

Vetenskap

Sömnstörningar ger ökad risk för demens. Även ovanligt lång sömn är kopplat till kraftig riskökning.0 

Här upptäcker svenskarna bisarra nya djurarter – på 5.000 meters djup. Undersökte okända områden djuphavsexpedition.0 Plus

Kultur

Ulf Lundell sågar Pascalidous "Nobelpris". "Är det feminism så är det gymnasialt."0