Åtta araber av tio möjliga på svensk p-botstopplista

Publicerad 6 augusti 2012 kl 16.44

Inrikes.Med över 25 miljoner kronor i skuld toppar araben Yousif Al-Itabi listan över Sveriges värsta felparkerare. Men han är knappast ensam – av de tio personer med högsta p-böter är hela åtta araber.

Gilla artikeln på Facebook

Dela och skriv ut

Först på fjärdeplats återfinns en person med ett finskklingande namn, ­Andreas Hakulinen Eero, med 10,5 miljoner i skuld. På nionde plats är svensken Hans ­Torbjörn Nergård, med 5,8 miljoner i obetalda p-böter.

Resten av listan domineras av arabiskklingande namn.

Det är tidningen Aftonbladet som i en osedvanligt konsekvensneutral artikel idag listar Sveriges värsta så kallade "bilmålvakter" – personer med stora skulder och ofta kopplingar till kriminell verksamhet.

Verksamheten går till på så sätt att bilmålvakten, som alltså oftast är arab, står som registrerad ägare till ett stort antal ägare, ofta ett tusental. Eftersom araben har så pass stora skulder och samtidigt saknar inkomster är han i princip indrivningsimmun, enligt polisen.

De värsta av bilmålvakterna återfinns i Malmö.

– Bilarna har oftast inget värde, det är rena skrotbilar. Men personerna som använder dem kan parkera var de vill och köra igenom alla trängselavgifter, det drabbar ju ändå bara personen som står på bilen. Det här systemet ger immunitet till den som kör bilen, säger Lennart Nilsson, kronokommissarie på ­Kronofogden i Malmö till Aftonbladet.

Bilarna används helt laglöst inom Sveriges gränser och säljs därefter ofta vidare på den svarta marknaden eller exporteras till utlandet, främst till Afrika, där de kan säljas för betydligt mer än i Sverige trots sitt usla skick, rapporterar tidningen.