"I denna rapport till regeringen konstaterar Barnombudsmannen att Sverige systematiskt utsätter frihetsberövade barn för det som FN:s specialrapportör mot tortyr anser kan likställas med 'tortyr eller grym, omänsklig, förnedrande behandling'", skriver Barnombudsmannen i en rapport som igår lämnades över till regeringen.
Bakgrunden är hur ungdomsbrottsligheten breder ut sig i Sverige och i och med det antalet frihetsberövanden av ungdomar mellan 15 till 18 år. Under 2011 sattes ungdomar i polisarrest vid inte mindre än 3118 tillfällen konstaterar Barnombudsmannen i rapporten. Vid 122 av dessa tillfällen beslutade domstol om häktning av den frihetsberövade ungdomen på grund av att denne begått ett grövre brott, en tredubbling jämfört med 1998.
Ett problem som Barnombudsmannen flera gånger återkommer till i sin rapport är att många av de frihetsberövade ungdomarna inte vet sina rättigheter och har svårt för att göra sig förstådda då de inte behärskar svenska särskilt bra.
"De brukar ju ställa komplicerade frågor. Inte bara för att jag inte är svensk, men även en svensk unge skulle inte förstå direkt. För du vet, de ställer frågor som är komplicerade, så när jag väl svarar lägger de själva till ord. Är det så du menar, [frågar de]. Förstår du?", berättar en av ungdomarna med det fingerade namnet Joel i rapporten.
En annan av ungdomarna, som i rapporten kallas William, upplever en förstärkt isolering eftersom han varken förstår eller talar svenska. Han beskriver upplevelsen av att bli satt i arrest såhär.
"Det var helt mörkt, inget ljus alls. Det var bara en madrass som man kunde ligga på, och inget ljus alls".
I rapporten kräver Barnombudsmannen att riksdagen lagstiftar om inskränkningar i rätten att gripa ungdomar under 18 år som misstänks för brott. Ombudsmannen vill att ungdomar ska kunna frihetsberövas endast som "sista utväg och för kortast lämpliga tid" skriver han i rapporten.