Stellan Bojerud är en numera pensionerad före detta SD-riksdagsman.

Bojerud: Karlsson skyddar "svartsjukt" sin maktroll

Publicerad 8 april 2015 kl 15.51

Politik. Sverigedemokraternas Stellan Bojerud, en SD-veteran som satt i riksdagen för partiet fram till efter valet i höstas då han drog sig tillbaka från rikspolitiken, tar nu bladet från munnen och är kritisk till partiledningens agerande. Bojerud menar bland annat att Mattias Karlsson känner sig hotad av alla som utmanar hans roll som partiets ideolog.
– Det är en roll som han svartsjukt slår vakt om, säger Bojerud till Fria Tider Plus.

Dela artikeln

Om Stellan Bojerud

  • Tidigare riksdagsledamot för SD, från oktober 2010 till april 2011 (ersättare) samt september 2012 till valet 2014 (ordinarie).
  • Pensionerad överstelöjtnant och tidigare huvudlärare i militärhistoria vid Försvarshögskolan.
  • Ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien samt Kungliga Örlogsmannasällskapet.
  • Hoppade av Moderaterna 2009 för att istället ansluta sig till SD i protest mot alliansens försvarspolitik.
  • Medförfattare till den skönlitterära trilogin "Operation Garbo" från kalla kriget vilka skildrar en sovjetisk invasion av Sverige.
  • Tillsammans med den tidigare riksdagsledamoten Anna Corshammar-Bojerud (C) har han sonen Fredrik Bojerud som är landstingspolitiker i Stockholm (C).

Detta är en artikel från Fria Tider Plus. Den finns tillgänglig gratis för allmänheten som exempel på vårt Plus-innehåll. Teckna en Plus-prenumeration här – för endast en krona per dag.

När Fria Tider under onsdagen ringer upp den 70-årige före detta riksdagsledamoten Stellan Bojerud för en intervju vet han inte vad han ska tycka om den pågående maktstriden inom Sverigedemokraterna:

– Jag vet inte vad jag tycker om jag ska vara ärlig, det är så mycket motstridig information som strömmar in. Men i det stora hela tycker jag att sådana där konflikter borde man kunna lösa utan att det blir så öppet som det är nu, det går ju att prata med varandra. Jag känner ju de här människorna personligen, och de borde kunna prata med varandra och inte bedriva sådan här verksamhet.

Har du själv, i samband med det här, haft kontakt med Gustav Kasselstrand och William Hahne eller Mattias Karlsson och Richard Jomshof?
– Nej, vad gäller Kasselstrand och Hahne så känner jag dem ganska ytligt, vi har bara träffats i caférummet i riksdagen när Kasselstrand var anställd som någon form av politisk sekreterare. Och Karlsson har jag ju träffat regelbundet varje vecka då i riksdagsgruppen, men vi har aldrig haft något djupare samtal han och jag, utan jag har umgåtts i en annan krets. Så det här är människor som är mig bekanta, men jag har inte någon förankring i någon av de här grupperna.

Är det partiledningen med Karlsson, Söder och Jomshof som umgås tillsammans, eller hur ser det ut?
– Nej, så är det nog inte. Jag upplever det som att Björn Söder går i en klass för sig och han är oerhört skicklig och han har flutit ovanpå det hela. Sedan har du då Mattias Karlsson-gruppen och dem har jag liksom inget grepp om, för jag har aldrig umgåtts med dem, men Björn Söder han står i en roll för sig.

Skulle Björn Söder kunna bli en tänkbar efterträdare till partiledarposten om det blir ett partiledarbyte?
– Nej. Björn Söders storhet, den ligger i att han är en förbannat skicklig administratör och det är han som har fört fram partiet till det läge som det är i idag, genom sin administrativa talang och ibland hårda nypor och stark vilja, men han är inte någon naturlig partiledarkandidat.

Var upplever du det som att Björn Söder står i den här konflikten, är han indragen i den på något sätt?
– Nej, han är inte indragen.

Det har talats om att han stöder Kasselstrand och Hahne, är det något du känner till?
– Jag har också hört det, men jag har ingen information som backar upp det.

Jag har förstått det som att Hahne och Kasselstrand försökt maila, ringa och få kontakt med Karlsson men att Karlsson inte vill ha någon kontakt?
– Det kan vara så, men det känner jag inte till. Jag tycker det är jobbigt att folk inte kan prata med varandra, vi ska inte dra på oss bekymmer som vi inte behöver ha. Det är onödigt att bråka i en så pass liten rörelse och där vi har ett gemensamt mål.

Du har varit medlem i Moderaterna tidigare, tror du att något liknande hade kunnat hända där?
– Ja, absolut. Jag har ju varit medlem i Centerpartiet också och det här är ju som vanligt en fråga om ambitioner kontra prestationer. Och när ambitionerna går före prestationerna då blir det lite dålig harmoni i det hela.

Du menar att man vill mer än man klarar av?
– Exakt!

Det är inte så att det är ett maktspel och att Mattias Karlsson kan känna sig hotad av Hahne och Kasselstrand?
– Det kan man inte utesluta på något sätt. Det verkar inte alls orimligt.

Det är ju flera mediebolag som lyft fram det som ett maktspel, kan det ligga något i det?
– Jag ska säga såhär, att med all rätt betraktas Mattias Karlsson som partiets ideolog. Det är ju han som har skrivit partiprogrammet och det har han gjort mycket bra, och utan tvekan är han teoretikern i SD. Men det är en roll som han svartsjukt slår vakt om, och det innebär att envar som då på något sätt försöker bidra med något teoretisk tillbyggnad i partiets liv uppfattar han som en konkurrent, så långt kan jag sträcka mig i uttalandet.

Svartsjukt?
– Ja, hans roll alltså som partiteoretiker. Det är väl där man också ser den här konflikten med Patrik Ehn i Göteborg, som jag inte känner på något sätt och inte haft något med att göra, men som jag vet att Mattias Karlsson då gärna ville ha utesluten.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.