" /> " /> " />

Bonnierprofil om uthängningarna: "Expressen bekämpar sina fiender"

Publicerad 11 december 2013 kl 15.25

Inrikes.Att Expressen idag hänger ut privatpersoner som kritiserat invandringspolitiken på internet har inte att göra med publicistiska principer eller en vilja att sälja lösnummer. Istället är det ett sätt för tidningen försvara sin "liberala värdegrund" och "bekämpa sina fiender", menar PM Nilsson, tidigare chef för Expressens ledarredaktion.

Gilla artikeln på Facebook

PM Nilsson, som numera är politisk redaktör på Dagens Industri, hamnade på onsdagen i en diskussion på Twitter om huruvida det var oetiskt av Expressen att hänga ut privatpersoner från vänsterextrema Researchgruppens nya åsiktsregister.

Den 45-åriga Bonnierveteranen var snabb med att klargöra sin ståndpunkt: att Expressen inte hade gjort något som helst fel.

"Uthängningen grundar sig i Expressens värdegrund, inte i en universell princip", konstaterade han.

När Nilsson fick motfrågan om han verkligen tyckte att det var rätt att hänga ut anonyma privatpersoner med avvikande politiska åsikter gav han ett resolut svar.

"Expressen är inte en rättsvårdande myndighet utan en liberal tidning som bekämpar sina fiender", förklarade PM Nilsson.

En av de som reagerade på det Nilsson skrev var Jan Olof Bengtsson, som forskar vid Lunds universitet.

"Expressens sätt att bekämpa sina fiender visar vad liberalismen tyvärr sedan mycket länge är", skrev Bengtsson som svar.

En av de "fiender" som Expressen idag hängde ut är en 67-årig docent vars så kallade näthat bland annat bestod i att han i kommentarsfält på internet kallat Expos Lisa Bjurwald för "idiot" och kritiserat "de ansvariga sju Quislingpartierna" för deras "dårhuspolitik".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Taxichaufför åtalas: Lämnade äldre dam att dö i snön

Frös ihjäl utanför sitt hus i Västernorrland. Föraren struntade i att hjälpa en äldre och sjuk kvinna fram till dörren i snöovädret i Norrland.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0