Debattartikeln som ledde till att de två brandmännen blev utan jobb.

Brandmän kritiserade sänkta krav – fick gå

Publicerad 13 juni 2018 kl 15.40

Inrikes. Brandmännen Pontus Westlund och Emil Skoglund blev utan jobb efter att ha kritiserat Södertörns brandförsvars beslut att radikalt sänka utbildningskraven i syfte att kvotera in kvinnor och invandrare. Nu riktar JO hård kritik mot brandchefen.

Gilla artikeln på Facebook

© LiU

Brandchef Lars-Göran Uddholm.

I en debattartikel i Nyheter 24 skrev Westlund och Skoglund i slutet av 2014 om Södertörns brandförsvarsförbunds beslut att införa en nio veckors internutbildning. 

Syftet med satsningen var att "öka mångfalden" bland brandmännen och få in fler kvinnor och invandrare. Detta samtidigt som personer som faktiskt hade en riktig utbildning nekades jobb.

"Vi brandmän som arbetar, bor och vistas i de södra delarna av Sveriges huvudstad har fått nog av detta – hur känner ni som medborgare?", skrev Pontus Westlund och Emil Skoglund i debattartikeln.

Duon blev sedan utan jobb när brandförsvarsförbundet skulle rekrytera sommarpersonal. Brandchef Lars-Göran Uddholm är öppen med att det berodde på att de två brandmännen hade kritiserat den politiskt korrekta verksamheten.

– Det var ju så att vi upptäckte att man från deras sida kritiserade vårt sätt att jobba och det vi står för som organisation. Jag upplevde att det var ifrågasättande av det, säger Uddholm till SVT Nyheter Södertälje.

Nu får brandchefen och organisationen hård kritik av JO, som menar att agerandet innebar "en allvarlig kränkning av yttrande- och meddelarfriheten".

”Att en myndighets anställda utanför tjänsten offentligt debatterar verksamhetsfrågor av det aktuella slaget utgör enligt min mening ett gott exempel på vad yttrande- och meddelarfriheten syftar till” skriver JO Cecilia Renfors i beslutet.

Emil Skoglund eller Pontus Westlund arbetar idag vid en annan räddningstjänst i Stockholmsområdet, skriver Mitt i Stockholm.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om hur man handskas med "sociala rättvisekrigare" på svenska.0 Plus

Mer från Inrikes

Flera gripna efter dödsskjutning i Malmö

Sjukhuset spärrades av under natten.. Skjutningen ska ha kopplingar till trippelmordet tidigare i veckan.0 

"Batikhäxornas" afghanfilm hånas

"Mest osmakliga jag sett.". Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Fyrverkerier begränsas i Södertälje – till två timmar per år

All övrig användning blir förbjuden.. "Ordningsstörningar och brott som sker vid fyrverkerianvändning skapar stor oro och otrygghet bland allmänheten."0 

Sidor

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0