Britterna röstar om EU
Muslimer i bön vid det brittiska militärhögkvarteret i London.

Brittiska muslimer uppmanas rösta ja till att stanna kvar i EU

Publicerad 2 april 2016 kl 09.59
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Storbritanniens muslimer bör rösta ja till att stanna kvar i EU. I alla fall om man ska tro den muslimske debattören Miqdaad Versi som skrivit en debattartikel i brittiska The Guardian.

Dela artikeln

Det är bara 82 dagar kvar till folkomröstningen den 23 juni då landets framtid i Europeiska unionen ska avgöras av det brittiska folket.

Medlemskapet har varit hett om­debatterat ända sedan Stor­britannien gick med i dåvarande EG 1973. 67 procent av britterna sade ja till medlem­skapet då, men den överstatliga union som EG utvecklats till sedan dess är dagens britter betydligt mer kritiska till.

För Storbritanniens många men växande minoriteter är frågan komplex. Ett utträde ur EU är framförallt en fråga som drivs av konservativa och människor med högersympatier, medan vänstern, liberaler och invandrargrupper ser fördelarna med unionen för att uppnå sina politiska ideal.

Förra årets stora muslimska invandring till Europa möjliggjordes inte minst genom Europas öppna gränser. Inget eller få av de EU-länder som ligger mellan Turkiet och norra EU satte stopp för asylströmmen eftersom regeringarna där visste om att asylsökarna bara var på genomresa till länder längre norrut som är mer generösa med asyl och bidrag. Det har gjort att Sverige och Tyskland blivit slutdestination för en mycket stor andel av invandrarna.

"Med extremhögern på frammarsch är vi tryggare i ett samhälle med stor mångfald", skriver Versi i sin debattartikel. Han skriver också att "kommande generationer inte kommer förlåta oss" om Storbritannien lämnar EU samt jämför unionen med det muslimska begreppet "umma", ett uttryck för den världsvida muslimska religiösa gemenskapen.

Men det finns andra muslimska grupper som vill att Storbritannien fortsätter att vara med i EU. En av dem är "Muslims for Britain" som i en debattartikel tidigare i år istället hävdade att muslimerna i Storbritannien gynnas om landet lämnar unionen.

Gemensamt för de båda sidorna är att de vill maximera den muslimska invandringen till Storbritannien och de är inte överens om EU är en möjlighet eller bromskloss i den processen. Muslims for Britain är rädda för att EU är på väg att sätta ned foten mot den stora invandringen från tredje världen och att det i sådana fall är rätt tid att hoppa av. De som är kritiska till ett utträde tror istället att muslimer i EU kommer kunna påverka unionen till att ha fortsatt öppna gränser mot arabvärlden.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0