Kan tänka sig regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Busch Thor säger ja till att regera med SD-stöd

Publicerad 25 september 2018 kl 14.02

Inrikes. Socialdemokraterna kommer "aldrig" stödja en alliansregering. Det klargjorde Stefan Löfven mycket bestämt idag. Då återstår Sverigedemokraterna, och KD-ledaren Ebba Busch Thor säger nu att hon kan tänka sig stöd från SD.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare under tisdagen sade Stefan Löfven att det skulle vara både "absurt" och "odemokratiskt" för Socialdemokraterna att stödja en alliansregering, eftersom Alliansens regeringsunderlag är mindre än de rödgrönas. En sådan väg framåt är helt utesluten.

– Så om inte samtliga borgerliga partier är villiga att svika sitt löfte om att aldrig ge Sverigedemokraterna makt över regeringen, så är en alliansregering med den här mandatfördelningen overklig, sade Löfven under en pressträff efter statsministeromröstningen.

Återstår gör alltså att regera med stöd av Sverigedemokraterna, och det är en sådan lösning som KD-ledaren Ebba Busch Thor nu öppnar för.

I en intervju med TT menar hon att de övriga riksdagspartierna måste sluta vara så överdrivet "osäkra" på sina egna värderingar att de blir "skrämda" av SD:s blotta närvaro i kammaren.

– Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna, säger hon till TT.

Hon betonar dock att hon i första hand vill se en enad alliansregering.


Nyheter från förstasidan

Lat taxichaufför åtalas: Lämnade äldre dam att dö i snön

Frös ihjäl utanför sitt hus i Västernorrland. Föraren struntade i att hjälpa en äldre och sjuk kvinna fram till dörren i snöovädret i Norrland.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0