Skyller Husbykravallerna på svenska arbetsgivare.

" />

Skyller Husbykravallerna på svenska arbetsgivare.

" />

Skyller Husbykravallerna på svenska arbetsgivare.

" />
GILLAR LIKA: Frida Boisen är chef för en av Sveriges mest etniskt homogena arbetsplatser. (Foto: Mattias Blomgren/CC-BY-SA)

Chefredaktör anklagar Sveriges arbetsgivare för rasism –– har själv bara vita anställda

Publicerad 28 oktober 2013 kl 14.42

Media."Sverige är ett rasistiskt land." Det slår GT:s chefredaktör Frida Boisen fast redan i rubriken till en krönika där hon går till rasande angrepp mot svenska arbetsgivare, som hon menar strukturellt diskriminerar invandrare på rasistiska grunder. Samtidigt har hon hållit sin egen arbetsplats nästan kliniskt ren från personer med utländsk härkomst.

Gilla artikeln på Facebook

I krönikan, som publicerades på GT:s webbsajt under söndagen, hävdar Boisen att Sverige är det mest rasistiska landet inom OECD, vilket bland annat tar sig uttryck i att välutbildade invandrare tvingas köra taxi.

De "pinsamt inskränkta" svenska arbetsgivarnas diskriminering av personer med utländsk bakgrund kan på sikt "få mycket farliga konsekvenser", varnar den 39-åriga redaktören. Exempelvis berodde invandrarkravallerna i Husby på den strukturella rasismen, som innebär att "findörren" endast hålls öppen för "svenskar som heter Johansson i efternamn".

"Är det nya haschkriget med skjutningarna i Göteborg en slump? Var Husby-kravallerna en tillfällighet? Eller är det så att om man får man dörren smälld i ansiktet nog många gånger kommer det en motreaktion: Det här är inte mitt samhälle, det är ert", slår Frida Boisen fast.

Nu är det dags för de svenska arbetsgivarna att sluta diskriminera och istället "bli färgblinda på riktigt", proklamerar hon.

"Jag önskar en sak av Sveriges arbetsgivare. Att vi här och nu lär oss av taxibranschen. Att vi bestämmer oss i dag. För att bli färgblinda på riktigt. I det ögonblicket kommer vårt land bli en ett land som ger alla samma chans. Det är dags nu", lyder slutsatsen i krönikan.

Men Frida Boisens egen arbetsplats, den Göteborgsbaserade kvällstidningen GT, lämnar mycket att önska när det gäller färgblindhet och etnisk mångfald, visar Fria Tiders kartläggning. I själva verket är redaktionen hundra procent vit och etniskt svensk. Det enda utländska inslag som går att hitta bland tidningens 40-tal anställda är en säljare med ett Balkanklingande namn.

Fria Tider har sökt Frida Boisen för en kommentar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Västfödda muslimer mer extrema än utrikesfödda

Forskare menar att muslimerna känner sig missgynnade, vilket leder till "frustration och ilska". "Det viktigaste fyndet var dock att muslimer födda i västvärlden medgav en större villighet att använde våld."0 

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus