Uppmätt IQ i olika delar av världen

Citerade forskning - dömdes för hets mot folkgrupp

Publicerad 15 juni 2012 kl 12.33

Inrikes.Rådmannen Lena Berlin tror inte att IQ är en ärftlig egenskap. Därför döms en man nu av Hässleholms tingsrätt för "hets mot folkgrupp" efter att ha hänvisat till forskning enligt vilken det finns skillnader på det mentala planet mellan olika folkgrupper. Forskningsresultaten anses inte bidra till "framsteg i umgänget mellan människor".

Gilla artikeln på Facebook

Mannen, Nils-Eric Hennix, hade publicerat en text som behandlade bland annat skillnader i mental kapacitet mellan olika folkgrupper på sin blogg som numera släckts ner av företaget Blogger. Socialdemokraten Martin Tunström, som tidigare varit inblandad i konflikter med Hennix i andra sammanhang, polisanmälde Hennix för "hets mot folkgrupp".

Åtalet
Åklagaren Christofer Ramqvist valde att väcka åtal. I sitt åtal plockar Ramqvist ut sex citat ur texten. Efter de sex citaten skriver Ramqvist i sin stämningsansökan att "Nils-Eric Hennix har genom ovanstående uttryckt och spridit missaktning för folkgrupp med avseende på ras eller etniskt ursprung". Det skall alltså enligt åtalet vara någonstans i de sex citaten som de uttryck Ramqvist anser brottsliga återfinns. I de citerade styckena hävdar Hennix att svarta har mindre hjärnor än vita och östasiater. Han hävdar även att det inte kommer bli någon ordning i Afrika på grund av afrikanernas påstått svaga mentala kapacitet och att det på grund av deras påstått svaga kognitiva förmåga är en "katastrof" att släppa in afrikaner i Sverige.

Domen
I förra veckan dömdes Hennix enligt Ramqvists önskemål av Hässleholms tingsrätt för hets mot folkgrupp till 40 dagsböter samt villkorlig dom. Domstolen betonar att brottet "inte kan anses som ringa".

Hennix har enligt domen inför rätten hävdat att han "endast redovisat fakta och forskarrön". Om anledningen till att han publicerat texten på sin hemsida säger Hennix att "artikeln har publicerats i ett folkbildande syfte då så få personer känner till den aktuella forskningen".

Rådmannen i tingsrättsförhandlingen, Lena Berlin, tror inte på att afrikaner har lägre IQ än andra. Hon tror att den forskning Hennix hänvisar till är utförd av rasister som vill misskreditera svarta. Det är för att ha återgett resultat från "kontroversiella forskare" som Berlin väljer att fälla Hennix för hets mot folkgrupp. Så här skriver Berlin i motiveringen till varför Hennix fälls:

"Nils-Eric Hennix har på sin blogg publicerat en skrivelse som enligt tingsrättens mening utan tvekan är nedsättande för de utpekade folkgrupperna. Han har med stöd av kontroversiella forskare, vars metodik, urval samt slutsatser ifrågasatts, publicerat en skrivelse på sin blogg vars innehåll klart uttrycker missaktning emot de utpekade folkgrupperna. Mot bakgrund av mot vem skrivelsen riktat sig till samt i vilket sammanhang den spridits så anser tingsrätten att syftet inte varit något annat än att uttrycka missaktning mot de ifrågavarande folkgrupperna. Att uttrycka sig på det sätt som Nils-Eric Hennix gjort kan alltså enligt tingsrättens mening inte anses utgöra en saklig och vederhäftig diskussion rörande de aktuella frågorna."

De forskare Hennix hänsyftar till i sin text är Richard Lynn, Gunnar Adler-Karlsson och Tatu Vanhanen.

I sin text beskriver Hennix i negativa ordalag romers och arabers kultur, men detta är inget som det anmärks på i domen. Stycket "Mot bakgrund av mot vem skrivelsen riktat sig till samt i vilket sammanhang den spridits" kan möjligen syfta till det faktum att texten Hennix publicerat på sin blogg är ett manus till ett tal han tidigare hållit. Detta tal är han dock inte åtalad för.

Tingsrätten hänvisar även till vad Europakonventionen säger om yttrandefrihet:

"Av Europadomstolens praxis följer att den som utnyttjar sina rättigheter har ansvar och skyldigheter. Bland dessa ingår en plikt att så långt som möjligt undvika uttalanden som omotiverat är kränkande för andra och sålunda utgör angrepp på deras rättigheter och därför inte bidrar till någon form av allmän debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor."

Även nämndemännen Anna Gustavsson, Maija-Liisa Mogensen och Patric Troedsson röstade för att döma Hennix. Troedsson är på sin facebook-sida "rasistisk" på samma vis som Hennix. Han är nämligen fan av ett youtubeklipp som skojar med de fördomar som säger att svarta skulle vara mer impulsiva och våldsbenägna än vita. Huruvida nämndemannen kommer att åtalas är inte känt.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Charlie Weimers (SD) i SVT: Det är Liberalernas politik som har gjort Europa otryggt

Frustrerad SD-kandidat fick inget svar från Karin Karlsbro (L). "Det hade varit jättebra om Liberalerna hade förhållit sig till verkligheten och sett att deras egen politik lett till ett mindre öppet och mindre tryggt Europa."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus