Nobelprisen 2016
Juan Manuel Santos.

Colombias president får Nobels fredspris

Publicerad 7 oktober 2016 kl 11.19
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Colombias president Juan Manuel Santos får i år Nobels fredspris, skriver den norska Nobel­kommittén i ett press­meddelande.

Dela artikeln

Manuel Santos belönas för "hans beslutsamma ansträng­ningar att avsluta landets mer än 50 år långa inbördeskrig".

Förra månaden enades Colombias regering och den kommunistiska Farc-gerillan kring ett freds­förslag för att få ett slut på stridig­heterna som sedan 60-talet kostat över 220.000 människor livet. Enligt överens­kommelsen beviljas de kommunistiska kombattanterna åtals­immunitet för sina övergrepp mot civil­befolkningen och erbjuds möjlighet att ställa upp i demokratiska val. I gengäld ska gerillan avväpnas, städa undan landminor, förstöra knark­odlingar och betala skade­stånd till inbördes­krigets offer.

Vid en folkomröstning i söndags förkastades freds­förslaget med knapp marginal. Den colombianska tidningen The city paper skriver att folket vill ha fred med den kommunistiska gerillan, men vill inte gå med på att de beviljas immunitet för sina övergrepp.

Amnesty International har tidigare rapporterat om hur gerilla­medlemmar utnyttjar flickor och kvinnor sexuellt. FN har i rapporter skrivit om hur Farc kidnappar och torterar människor, ibland av politiska skäl, andra gånger för att få pengar. 2009 kidnappades svensken Erik Roland Larsson och hans colombianska flickvän. Flickvännen lyckades fly, men för svensken ville gerillan ha fem miljoner dollar i lösesumma. Två månader senare släpptes Larsson och det är oklart om gerillan någonsin fick några pengar.

Nobelkommittén anser, trots folkets nej, att Manuel Santos är värd freds­priset för sina ansträngningar för att förhandla fram fred. Och även om folket röstade nej till freds­förslaget fortsätter freds­processen mellan regeringen och gerillan.

Juan Manuel Santos var, tillsammans med Farc-gerillan, en av de förhands­tippade favoriterna till freds­priset. Nobel­kommittén anser emellertid inte att gerillan förtjänar något pris och han får därför ensam ta emot det.

Enligt spelbolagen Betsson och Unibet hade många trott på en vinnare som kan kopplas till asylkaoset, som de grekiska öborna, Angela Merkel eller asyl­aktivisten Mussie Zerai. Anledningen är att Nobel­kommittén i Norge de senaste åren gjort sig känd för sina politiskt korrekta val av vinnare, som när de 2009 gav priset till USA:s president Barack Obama.

Med årets val av vinnare tycks emellertid kommittén ha gått tillbaka till en mer traditionell uttolkning av Alfred Nobels testamente från 1895. Nobel skrev att han ville ge priset "åt den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående armeer samt bildande och spridande af fredskongresser".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.