Dödlig afrikansk svinpest på väg mot Sverige

Publicerad 13 juni 2018 kl 11.43

Inrikes. Den smittsamma och dödliga grissjukdomen afrikansk svinpest sprider sig just nu i Europa och närmar sig Sverige. Sjukdomen är inte farlig för människor. Däremot kan människor sprida sjukdomen vidare, till exempel vid vildsvinsjakt, varnar Naturvårdsverket.

Gilla artikeln på Facebook

– Afrikansk svinpest kan orsaka mycket stor dödlighet bland vildsvin, vilket kan medföra stora negativa följder för jaktnäringen och viltbruket i Sverige, säger Anna Malmsten, handläggare på Naturvårdsverket i ett uttalande.

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa och finns nu i Sveriges närområde, till exempel hos vildsvin i Baltikum, Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland. Det har gjort att EU nu agerar och uppmanar medlemsländerna till insatser för att begränsa spridningen.

Om afrikansk svinpest sprids till Sverige skulle det kunna innebära att smittan etableras hos vildsvin eller drabbar tamgrisar. Det skulle ge stora konsekvenser för svensk livsmedelsexport, särskilt för den svenska grisnäringen.

Vid jakt på vildsvin finns en risk att smittan förs vidare via slaktrester, blod och kroppsvätskor på kläder och jaktredskap. Jägare uppmanas därför att vara noga med hygienen och tvätt av skodon, kläder och redskap, särskilt vid jakt i andra länder där smittan finns. Om jakthunden varit med bör pälsen tvättas innan man åker hem. Även kött och obehandlade jakttroféer kan innebära en smittrisk och både jägare och skogsägare uppmanas att inte slänga matrester som kan smitta i skogen.

– Om du åker på jaktresa till ett drabbat område är det också bra om du kan lämna bilen hemma och istället exempelvis hyra på plats, säger Anna Malmsten.

Alla typer av charkvaror med griskött som inte upphettats tillräckligt under tillverkningen kan bära på virus. Exempel på sådana produkter är kallrökta korvar och torkad skinka. Därför uppmanas allmänheten att inte lämna eller slänga sådana matrester så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Tystandet av Alex Jones kan bli ett stort bakslag. Globalisterna börjar bli nervösa, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus