Arkivbild.

Dödsskjutningar har mer än fördubblats

Publicerad 21 december 2017 kl 14.39

Inrikes. Antalet dödsskjutningar i Sverige har mer än fördubblats de senaste åren. Under 2017 har 41 personer dödats och 135 skadats, visar nya siffror från polisen.
– I dag skjuter man mer urskillningslöst, säger Patrik Hertzman vid Nationellt forensiskt centrum.

Gilla artikeln på Facebook

Hittills i år har det skett 306 konstaterade skottlossningar i Sverige. I samband med skjutningarna har 41 personer dött och 135 skadats.

Det framgår av polisens senaste siffror.

En stor andel av skjutningarna är kopplade till konflikter mellan kriminella, som ofta bottnar i narkotikauppgörelser, rivalitet och hämndaktioner. Enligt polisen är både brottsoffer och gärningsmän framför allt unga personer, många födda på 1990-talet, och "svåra att motivera med sociala insatser".

Skjutningarna är också mer omfattande och hänsynslösa än tidigare.

– I dag skjuter man mer urskillningslöst, tre magasin i stället för tre skott, säger Patrik Hertzman, förste forensiker och vapenundersökare på Nationellt forensiskt centrum, i ett uttalande.

Sedan juli, då det var exceptionellt många skottskadade, och framåt har det totala antalet skadade per månad fortsatt att vara på högre nivåer jämfört med första halvårets månader, skriver polisen. Region Stockholm och region Syd har haft flest skjutningar, 110 respektive 92 hittills i år. Region Nord har minst antal skjutningar, bara fem stycken.

En majoritet av skjutningarna sker på allmänna platser i tättbebyggt område. Andra vanligt förekommande brottsplatser är skjutning mot fordon i rörelse alternativt skjutning mot bostad eller annan byggnad.

Polisen påpekar att man arbetar på "bred front" för att minska antalet skjutningar och antalet illegala vapen.

I Uppsala pågår just nu en större insats mot grov brottslighet och i förra veckan fokuserade polisen på att beslagta kriminellas vapen. 25 husrannsakningar gjordes och 26 personer frihetsberövades.

– Vi arbetar för att minska förekomsten av illegala vapen. Svensk polis samarbetar strategiskt och operativt med samtliga länder på västra Balkan och övriga Europa för att upptäcka och motverka de nätverk och individer som smugglar vapen, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen.

Enligt SVT Nyheter har antalet personer som dött till följd av skjutningar mer än fördubblats sedan 2011. Då dog 17 personer till följd av skjutningar. I år är siffran enligt polisen 41, men SVT skriver 40 och hänvisar till Brottsförebyggande rådets statistik. Dessutom är det få av brotten som klaras upp. I år har bara sex av dödsfallen blivit lösta.

I maj publicerade DN en undersökning som visar att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige. De flesta gärningsmän har sitt ursprung i Mellanöstern och Nordafrika.


Nyheter från förstasidan

Kasselstrand till vänstern: "Ingen är så hjärntvättad som ni – ni är Soros lakejer"

AFS-ledaren skrädde inte orden när Malmövänstern försökte skräna sönder hans tal. "Vi lever just nu i en brytningstid där det gamla unkna etablissemanget och deras bandhundar kastas på historiens soptipp i land efter land."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus