Danmark tänker förbjuda utländska bidrag till moskébyggen

Publicerad 16 mars 2019 kl 08.11

Utrikes. Den danska regeringen och Dansk Folkeparti vill nu införa ett förbud mot att utländska stater finansierar och ger pengar till moskéer i Danmark, rapporterar danska Kristeligt Dagblad. Länder som pekas ut är Qatar och Turkiet.

Gilla artikeln på Facebook

Det är regeringen i Danmark ihop med stödpartiet Dansk Folkeparti som planerar att stoppa utländska donationer till moskéer och föreningar i landet.

Lagen ska kunna stoppa sådana donationer som bedöms vara avsedda att undergräva grundläggande friheter och demokratin i Danmark.

Såväl gåvor, lån, lånegarantier som donation av utrustning med mera ska omfattas av förbudet. Detta oavsett om bidragen kommer från privatpersoner, föreningar, fonder eller statliga myndigheter.

Bland andra ska Qatar ha investerat hundra miljoner danska kronor i en stormoské i Nørrebro i Köpenhamn. Även Turkiet har donerat pengar till moskéer i landet.

– Vi har varit extremt frustrerade när moskébyggen har finansierats från utlandet. Och jag är säker på att ett förbud mot utländska donationer kommer att stoppa kassaflödet framöver, säger Martin Henriksen, Danska Folkepartis utrikespolitiska talesperson.

Förslaget får dock kritik, då det även går ut på att svartlista vissa länder, något som anses kunna få utrikespolitiska konsekvenser.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus