Danmark tänker förbjuda utländska bidrag till moskébyggen

Publicerad 16 mars 2019 kl 08.11

Utrikes. Den danska regeringen och Dansk Folkeparti vill nu införa ett förbud mot att utländska stater finansierar och ger pengar till moskéer i Danmark, rapporterar danska Kristeligt Dagblad. Länder som pekas ut är Qatar och Turkiet.

Gilla artikeln på Facebook

Det är regeringen i Danmark ihop med stödpartiet Dansk Folkeparti som planerar att stoppa utländska donationer till moskéer och föreningar i landet.

Lagen ska kunna stoppa sådana donationer som bedöms vara avsedda att undergräva grundläggande friheter och demokratin i Danmark.

Såväl gåvor, lån, lånegarantier som donation av utrustning med mera ska omfattas av förbudet. Detta oavsett om bidragen kommer från privatpersoner, föreningar, fonder eller statliga myndigheter.

Bland andra ska Qatar ha investerat hundra miljoner danska kronor i en stormoské i Nørrebro i Köpenhamn. Även Turkiet har donerat pengar till moskéer i landet.

– Vi har varit extremt frustrerade när moskébyggen har finansierats från utlandet. Och jag är säker på att ett förbud mot utländska donationer kommer att stoppa kassaflödet framöver, säger Martin Henriksen, Danska Folkepartis utrikespolitiska talesperson.

Förslaget får dock kritik, då det även går ut på att svartlista vissa länder, något som anses kunna få utrikespolitiska konsekvenser.


Nyheter från förstasidan

Österrikes regering spricker

Invandringskritiska samarbetet upplöses. "Nog är nog" efter FPÖ-ledarens korruptionsskandal.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus