DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

DN: S-regering med Löfven är det bästa alternativet

Publicerad 31 oktober 2018 kl 16.14

Media. Det bästa alternativet för Sverige är om Stefan Löfven får sitta kvar som statsminister i en renodlad social­demo­kratisk regering. Det skriver Dagens Nyheter idag i en osignerad ledarartikel.

Gilla artikeln på Facebook

DN kritiserar den negativa bid som borgerligheten har målat upp av Stefan Löfven. Indignationen över att Löfven kan regera vidare framstår enligt tidningen som "svårbegriplig och lätt överspänd".

"Man kan säga mycket om Socialdemokraterna, men de har trots allt ännu inte förvandlat Sverige till ett rykande ruinlandskap trots att de har haft möjligheten att göra det under merparten av de senaste 100 åren."

Enligt DN:s ledarredaktion skulle "en socialdemokratisk minoritetsregering" i själva verket "vara det minst dåliga borgerliga alternativet".

"En alliansregering, eller än värre en ren högerregering (M plus KD), stödd på Sverigedemokraterna är otänkbar av många skäl. Ett av dem, alltför sällan påtalat, är att SD inte är ett borgerligt parti, utan ett parti vars ledare ironiskt nog romantiserar 'folkhemmet', den period i svensk historia då socialdemokratin var som mest hegemonisk."

DN har tidigare profilerat sig som en borgerlig tidning men har gått allt mer åt vänster under nuvarande chefredaktör Peter Wolodarskis ledning.

Flera borgerliga profiler riktar kritik mot dagens ledarartikel.

"Famlande i sina dimmor har DN:s ledarredaktion nu snubblat fram till att de nu vill ha en socialdemokratisk regering. Fortsätt in i dimmorna. Adjö", skriver den före detta M-ledaren Carl Bildt på Twitter.

Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu twittrar följande:

"DN ägnade sig för några år sedan åt att granska några liberala ledarsidor, däribland vår, utifrån tesen att vi inte drev rätt sorts liberalism. Kanske på tiden att granska den egna nu?"


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus