Böneutropen i Växjö
DN:s rubrik i helgen.

DN: Sverige måste tillåta böneutrop – annars är vi inget "civiliserat" samhälle

Publicerad 12 mars 2018 kl 10.50

Inrikes. Böneutrop ska tillåtas i Växjö. Det är budskapet från Bonnierägda Dagens Nyheter. Enligt tidningen mäts ett lands "grad av civilisation" i hur minoriteter behandlas.

Gilla artikeln på Facebook

DN, som under Peter Wolodarskis ledarskap sagt att man ska bedriva "agendasättande journalistik", propagerar nu för att böneutrop ska tillåtas i Sverige.

Det är en självklarhet, menar tidningen.

"Svenska muslimer är inte gäster som ska vara tacksamma för alla förmåner de får av värdfolket", skriver DN i en ledare på lördagen angående diskussionen om böneutrop från moskén i Växjö.

Enligt DN är det bara teokratier i Mellanöstern som trakasserar medborgare bland annat genom att förbjuda kyrkor.

Om Sverige inte tillåter böneutrop, så är vi inte bättre än länder som Saudiarabien och sällar oss till gruppen av "religiösa fundamentalister".

Bonniertidningen hävdar vidare att ett lands "grad av civilisation" mäts i hur minoriteter behandlas. Förskjutande av en minoritet är början till förföljelse av gruppen, skriver DN, och påstår att förbud mot böneutrop skulle skapa motsättningar mellan muslimer och ickemuslimer.

Dagens Nyheter förklarar också att det inte går att skilja på böneutrop och gudstjänster. Enligt tidningen kan nämligen ljudet från kyrkklockor "lika gärna tolkas som ett uttryck för makt".


Nyheter från förstasidan

Rekordmånga från tredje världen blev svenska medborgare

Nästan 70.000 nya medborgarskap delades ut under 2017. Nu har över en miljon utlänningar fått svenska pass och var fjärde invånare är invandrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Hård EU-kritik när Sverige struntar i att utvisa grovt kriminella

Endast 357 förvarsplatser i hela Sverige.. Utvisningsdömda får inte plats – utan släpps ut i det svenska samhället igen.0 

Albaner döms för synnerligen grov narkotikasmuggling – får långa fängelsestraff

Smugglade bland annat in 10 kg heroin.. Straffen bestäms till fängelse i åtta respektive sju år, dessutom får de aldrig komma tillbaka till Sverige.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Så kan kvinnor minska risken för demens – med 100 procent. Hundratals svenska medelålders kvinnor i banbrytande nya studien.0 Plus

Spaniens genetiska historia unik i Europa. Skiljer sig stort från centrala och norra Europa.0 

Kultur

Eric Clapton ber om ursäkt för "halvrasism". "Har vi några blattar i publiken ikväll?"0 Plus