Fallet Julian Assange

Ecuador: Assange "otacksam"

Publicerad 7 april 2019 kl 13.20

Utrikes. Regeringen i Ecuador tillbakavisar uppgifterna om att Wikileaksgrundaren Julian Assange är på väg att omedelbart vräkas från landets ambassad i London. Regeringen anklagar samtidigt Assange för att vara otacksam och respektlös.

Gilla artikeln på Facebook

Wikileaks uppgav i torsdags att Assange var på väg att kastas ut från ambassaden "inom dagar eller timmar".

Med hänvisning till en högt uppsatt regeringstjänsteman i Ecuador hävdade organisationen att Ecuador redan kommit överens om vräkningen med Storbritannien, skriver SR.

Men den ecuadorianska regeringen skriver nu i ett uttalande att man genomgående tillbakavisar "de falska nyheter som på sistone har cirkulerat på sociala medier, till stor del spridda av en organisation som kan knytas till Julian Assange, om en nära förestående annullering av den diplomatiska asyl som beviljats honom sedan 2012".

Uttalandet fortsätter med hårda ord mot Wikileaksgrundaren:

"Genom att sprida information som förvränger verkligheten, utrycker (Assange) och hans medarbetare återigen sin otacksamhet och brist på respekt gentemot Ecuador."

Twitter svarar Wikileaks genom att peka på att Ecuador endast dementerar påståendet att en vräkning är "nära förestående". Wikileaks skriver dessutom att utrikesministern i Ecuador i sitt uttalande två gånger hänvisar till att Wikileaks läckt dokument som visat att det sydamerikanska landets president kan knytas till en korruptionsskandal.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0