Efter metoo: Män vågar inte ge kvinnor hjärt- och lungräddning

Publicerad 11 november 2018 kl 15.57

Media. Många män skulle inte våga rädda en kvinnas liv genom hjärt- och lungräddning – på grund av rädsla för att anklagas för sexuellt ofredande. Det visar en ny amerikansk studie, rapporterar Yahoo News.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna vid University of Colorado undersökte förändrade attityder efter den så kallade metoo-kampanjen, då medierna anklagade ett stort antal män för sexuella övergrepp.

Många av deltagarna uttryckte en rädsla för att anklagas för att tafsa eller göra sig skyldiga till sexuellt ofredande, skriver Yahoo News.

Bland dem som av detta skäl uppgav att de inte ville ge hjärt- och lungräddning, HLR, var dubbelt så många män som kvinnor.

– Konsekvensen är att kvinnor potentiellt inte får någon HLR eller att den ges för sent, säger studiens huvudförfattare Sarah Perman vid University of Colorado i Denver.

Hjärt- och lungräddning ger en person som drabbas av hjärtinfarkt en tredubblad chans att överleva, enligt forskarna. 

– Samtidigt som det här är faktiska rädslor som allmänheten har är det viktigt att förstå att HLR är livräddande och bör ges till individer som kollapsat, oavsett kön, ras eller etnicitet, säger Sarah Perman.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus