En enda somalier kostar 10 miljoner kronor

Publicerad 20 mars 2019 kl 16.44

Du betalar. En somalisk invandrare kostar skattebetalarna i genomsnitt motsvarande 10 miljoner svenska kronor under sin livstid. Det visar en ny studie som genomförts i Finland, rapporterar Sputnik News.

Gilla artikeln på Facebook

Det är tankesmedjan Suomen Perusta som har räknat på hur mycket asylinvandringen från arabvärlden och Afrika kommer att kosta Finland på sikt.

I rapporten, som utgår från offentlig statistik, beräknas en genomsnittlig irakisk invandrare som kom till Finland i åldern 20 till 24 kosta 690.000 euro (7,2 miljoner kronor).

En somalisk invandrare i samma ålder uppskattas vara än mer svindyr för skattebetalarna och kostar 951.000 euro – vilket motsvarar 9,9 miljoner kronor.

Beräkningarna inkluderar inte kostnader för eventuella barn. Referensmedelvärdet för finländare födda i Finland fastställdes till 0 euro.

Andra generationens invandrare som vuxit upp i Finland visade sig ha 6-8 gånger högre bidragsfinansiering än unga finländare, trots att de genomgått den finska grundskolan. Totalt 49 och 50 procent av 22-åriga irakiska respektive somaliska invandrare levde på bidrag, jämfört med 11 procent finländare i samma ålder.

Rapportens beräkningar är konservativa och tar inte med indirekta kostnader. I så fall hade snittkostnaden för varje invandrare ökat ännu mer, konstaterar rapportförfattarna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0