Arkivbild.

En skjutning om dagen i Sverige – 31 döda

Publicerad 11 september 2017 kl 16.20

Inrikes. I genomsnitt skjuts det en gång om dagen i Sverige. Bara under sommaren, som är den värsta perioden, har det dött elva personer, visar siffror som SvD tagit del av. Tidningen kallar det för en "blodig sommar".

Gilla artikeln på Facebook

81 skjutningar med 46 skadade och elva döda. Det är resultatet av skjutningar enbart under sommaren i Sverige det här året.

Juni, juli och augusti står för hela 40 procent av samtliga skjutningar som inträffat under 2017.

Det sammanlagda antalet gängskjutningar mellan januari och sista augusti i år uppgår till 202, med 31 dödsfall. Det är "en skjutning om dagen", enligt SvD.

Värst är det i storstadsregionerna Stockholm (79 skjutningar), region Syd med bland annat Malmö (61 skjutningar) och region Väst där Göteborg ingår (21 skjutningar).

Och det har blivit mycket värre med åren.

– Före 1990 var det ungefär fyra gängmord per år i landet, efter 90-talet så låg det mellan 8–13 fram till ungefär 2014 och 2015, då ökade det upp till 30 gängmord per år i hela landet, sedan har det legat på den höga nivån, säger Gunnar Appelgren på Stockholmspolisen till SvD.

Nu ska polisen storsatsa mot gängkriminaliteten och bland annat utöka antalet spaningar. Men vad ökningen beror på, det säger polisen att man "inte vet".

I maj visade en undersökning från DN att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige. Av 100 personer som kopplas till mord och mordförsök där skjutvapen använts har hela 90 stycken minst en utlandsfödd förälder. Den stora majoriteten av männen, runt 80 procent, har sina rötter i Mellanöstern och norra Afrika. De flesta kommer från Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea.

I slutet av juni publicerade Expressen en kartläggning av den organiserade brottsligheten i Stockholm. Av 192 gängkriminella hade nästan alla, 94,5 procent, minst en utlandsfödd förälder. Det ursprungsland som sticker ut är Irak, men många kommer också från Bosnien, Libanon, Somalia, Syrien och Turkiet.


Nyheter från förstasidan

Trump till Västeuropa: Nu får ni komma och hämta era IS-terrorister

Tunga beskedet när IS besegras i Syrien. "USA ber er att ta tillbaka över 800 IS-krigare som vi tillfångatagit."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus