Arkivbild.

En skjutning om dagen i Sverige – 31 döda

Publicerad 11 september 2017 kl 16.20

Inrikes. I genomsnitt skjuts det en gång om dagen i Sverige. Bara under sommaren, som är den värsta perioden, har det dött elva personer, visar siffror som SvD tagit del av. Tidningen kallar det för en "blodig sommar".

Gilla artikeln på Facebook

81 skjutningar med 46 skadade och elva döda. Det är resultatet av skjutningar enbart under sommaren i Sverige det här året.

Juni, juli och augusti står för hela 40 procent av samtliga skjutningar som inträffat under 2017.

Det sammanlagda antalet gängskjutningar mellan januari och sista augusti i år uppgår till 202, med 31 dödsfall. Det är "en skjutning om dagen", enligt SvD.

Värst är det i storstadsregionerna Stockholm (79 skjutningar), region Syd med bland annat Malmö (61 skjutningar) och region Väst där Göteborg ingår (21 skjutningar).

Och det har blivit mycket värre med åren.

– Före 1990 var det ungefär fyra gängmord per år i landet, efter 90-talet så låg det mellan 8–13 fram till ungefär 2014 och 2015, då ökade det upp till 30 gängmord per år i hela landet, sedan har det legat på den höga nivån, säger Gunnar Appelgren på Stockholmspolisen till SvD.

Nu ska polisen storsatsa mot gängkriminaliteten och bland annat utöka antalet spaningar. Men vad ökningen beror på, det säger polisen att man "inte vet".

I maj visade en undersökning från DN att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige. Av 100 personer som kopplas till mord och mordförsök där skjutvapen använts har hela 90 stycken minst en utlandsfödd förälder. Den stora majoriteten av männen, runt 80 procent, har sina rötter i Mellanöstern och norra Afrika. De flesta kommer från Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea.

I slutet av juni publicerade Expressen en kartläggning av den organiserade brottsligheten i Stockholm. Av 192 gängkriminella hade nästan alla, 94,5 procent, minst en utlandsfödd förälder. Det ursprungsland som sticker ut är Irak, men många kommer också från Bosnien, Libanon, Somalia, Syrien och Turkiet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus