Arkivbild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Ensamkommande blev så dyra att Halmstad kommun tvingas spara 60 miljoner

Publicerad 19 oktober 2018 kl 10.14

Inrikes. Halmstad kommun tvingas nu till nedskärningar på 60 miljoner kronor. Anledningen är det dyra mottagandet av så kallade ensamkommande flyktingbarn, uppger P4 Halland.

Gilla artikeln på Facebook

Mottagandet av så kallade ensamkommande har varit så dyrt i Halmstad att kommunen nu måste göra omfattande nedskärningar.

Enligt ett förslag ska över 60 miljoner kronor sparas genom nedskärningar inom den sociala verksamheten.

Konkret skulle det innebära att cirka 70 tjänster försvinner.

Enligt Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämnden, har Halmstad ett prognostiserat underskott för året på 29 miljoner.

– Det sträcker sig tillbaka till 2015, när Halmstad kommun välkomnade över 300 ensamkommande barn. Det gjorde vi på ett löfte från regeringen om att det skulle statligt finansieras full ut. Vi hade inte heller möjlighet att välja hur många som skulle komma, utan de som kom, de kom, säger hon till P4.

Problemet var bara att regeringen tog tillbaka sitt löfte.

Enligt Kardemark tvingades förvaltningen i Halmstad till en tre månader lång krisberedskap för att kunna hantera alla ensamkommande. 

Hon påpekar att kommunen lyckats ge samtliga ensamkommande tak över huvud taget. Men eftersom staten ändrade sig, och drog in på pengar till ensamkommande, har mottagandet fått "stora ekonomiska konsekvenser" för kommunen, förklarar hon.

Nu ska de olika förslagen för att lösa den ekonomiska krisen genomgå en konsekvensanalys innan något genomförs politiskt.


Nyheter från förstasidan

Löfven: Jag ska lösa Sveriges problem

Löfven och Sjöstedt var överens om att stänga ute SD. "Sverigedemokraterna står för något helt annat än vad Sverige är."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus