Björklunds avgång

Erik Ullenhag kan efterträda Björklund

Publicerad 16 februari 2019 kl 14.14

Inrikes. Tidigare integrationsminister Erik Ullenhag lyfts nu fram som möjlig efterträdare som partiledare för Liberalerna.

Gilla artikeln på Facebook

Erik Ullenhag, integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering, presenteras nu som en möjlig efterträdare till Jan Björklund som partiledare för Liberalerna.

Ullenhag är bland annat ökänd för sin fake news-sajt från 2011 om påstått falska "myter" kring invandringen.

Bland annat påstod dåvarande Alliansregeringen att det inte stämmer att invandringen fört med sig en "våg av kriminalitet" och att det var en lögn att invandringen tagit "kvinnofientliga traditioner" till Sverige.

Det förnekades också att invandringen gjort att skolresultaten i de svenska skolorna försämrats. Bland annat hävdade man att "det inte går att hänvisa nedgången till elever med utländsk bakgrund".

Fast egentligen var det sajten som själv spred falska påståenden. Forskaren Gabriel Heller Sahlgren skrev till exempel en debattartikel i Dagens Nyheter om de svenska skolresultaten, där han bland annat påpekade att "stor flyktinginvandring är inte hela förklaringen till det svenska raset men den enda säkra faktorn".

Erik Ullenhag kan alltså nu komma att ta över partiledarrollen i Liberalerna efter Jan Björklund, som nyligen meddelade att han avgår. I varje fall är Ullenhag en het kandidat.

Under lördagen ska Liberalerna i Stockholms län ha fört fram just Erik Ullenhag samt Cecilia Malmström och Christer Nylander som möjliga efterträdare, skriver Aftonbladet.

Ullenhag har dock inte själv givit något besked i frågan.


Nyheter från förstasidan

Charlie Weimers (SD) i SVT: Det är Liberalernas politik som har gjort Europa otryggt

Frustrerad SD-kandidat fick inget svar från Karin Karlsbro (L). "Det hade varit jättebra om Liberalerna hade förhållit sig till verkligheten och sett att deras egen politik lett till ett mindre öppet och mindre tryggt Europa."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus