Arkivbild.

Eskilstuna kommun inför tillståndskrav för tiggeri – "Historisk dag"

Publicerad 14 juni 2018 kl 15.25

Inrikes. Eskilstuna kommun har idag beslutat att införa ett tillståndskrav för tiggeri. Att tigga utan polistillstånd ska nu kunna leda till böter. Men alla partier var knappast eniga. Vänsterpartiet menar att man "sparkar på dem som ligger".

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter en lång debatt i fullmäktige som Eskilstuna kommun under torsdagen antog nya regler som ska gälla för de som vill tigga, uppger SVT Sörmland.

Tiggare ska nu behöva söka tillstånd hos polisen för att göra det. Tillståndet ska kosta 150 kronor per dag.

Kommunen valde att gå denna väg eftersom andra kommuner tidigare har stoppats från att införa lokala förbud mot tiggeri. Sådana lokala ordningsföreskrifter har ansetts vara oförenliga med svensk lag.

Torsdagens beslut i Eskilstuna gick igenom med stor majoritet. Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade för. Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet hade uttalat sig negativa.

Därmed kommer den lokala ordningsstadgan ändras så att den fortsättningsvis förbjuder "passivt pengainsamlande" utan tillstånd.

Men alla är alltså knappast nöjda med beslutet. Vänstern rasar.

– Det här är en historisk dag i Eskilstuna kommun. Jag önskar att jag inte stod här och att vi inte hade en majoritet som vill förbjuda fattigdom, och vill sparka på dem som redan ligger, sade Maria Chergui (V) under fullmäktigedebatten, enligt SVT.

Nu ska ärendet vidare till länsstyrelsen, som skulle kunna stoppa det. Om inte, kommer de nya reglerna börja gälla från den 1 oktober i år. Länsstyrelsen har tidigare stoppat ett tiggeriförbud i Vellinge kommun.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om hur man handskas med "sociala rättvisekrigare" på svenska.0 Plus

Mer från Inrikes

"Batikhäxornas" afghanfilm hånas

"Mest osmakliga jag sett.". Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Fyrverkerier begränsas i Södertälje – till två timmar per år

All övrig användning blir förbjuden.. "Ordningsstörningar och brott som sker vid fyrverkerianvändning skapar stor oro och otrygghet bland allmänheten."0 

Sidor

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0