Etableringsreformen gav få jobb

Publicerad 1 juli 2012 kl 14.33

Inrikes.Det blev ingen succé med den nya etableringsreformen, som skulle hjälpa nyanlända invandrare till att få jobb snabbare. I Uppsala län saknar 95% av deltagarna fortfarande jobb,.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen startade i december 2010 den nya etableringsreformen för att snabba på processen med att få ut nyanlända invandrare i arbete. Reformen flyttar ansvaret från kommunen till Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan.

Sedan reformen startade så har 10 694 personer deltagit, varav 184 i Uppsala län. Efter ett och ett halvt år så har bara nio av deltagarna kommit ut i arbete i länet, knappt fem procent rapporterar UNT.

Håkan Hillerstig från Arbetsförmedlingen, är ansvarig för reformen i Uppsala län och tycker det är på tok för tidigt att säga hur det har gått och man ska inte dra några slutsatser än.

– Första tiden handlar mycket om att hitta en bostad, få ordning på barnomsorg, etablera sig i samhället och börja med SFI, säger Håkan Hillerstig.

En rapport från Statskontoret kom nyligen, där de på uppdrag av regeringen granskat reformen och hur den fungerar i praktiken. Reformen har fått väldigt mycket kritik, då de läggs allt för stor vikt på sociala frågor och hjälp, än på själva jobbfrågan.

– Det kan jag delvis hålla med om. Vi behöver fokusera mer på jobben. Tidigare låg det stora ansvaret på kommunen och det har varit mycket fokus på bosättning och SFI. Nu ska vi prata jobb mycket tidigare, redan första dagen gör vi det, med tolk, säger Håkan Hillerstig.

Håkan tycker också att arbetsförmedlingen måste börja marknadsföra invandrare bättre, så fler företag vill satsa och anställa.

– Nyanlända har erfarenheter med sig från sina länder som vi inte alltid tar till vara på. Det måste vi hjälpa dem att marknadsföra, säger Håkan Hillerstig.

Maisoun Zaza jobbar som etableringslots i Uppsala, och hon menar att de nyanlända invandrarna behöver mycket hjälp med att betala räkningar och olika myndighetskontakter. En nyanländ invandrare får tillgång till sin lots tre timmar i månaden, vilket Maisoun tycker är för lite tid.

– Det räcker inte med tre timmar. Dyker de upp brev som de inte vet vad det är så kan man inte säga att nej, dina timmar är slut, vi ses nästa månad. Man måste hjälpa dem, det är det många lotsar som gör, säger Maisoun.

Maisouns lön är provisionsbaserad, och ger henne bonus när hon lyckas få ett jobb till en nyanländ invandrare som deltar i reformen. Hennes jobb går ut på att knyta kontakter och nätverk med näringslivet, för att få fram jobb. Men få företag vill satsa på nyanlända invandrare.

– Jobb är det viktigaste och det måste gå fort. Språket är inte alltid så viktigt, man lär sig ofta mer när man är ute och jobbar, säger Maisoun.

Integrationsministern och Folkpartisten Erik Ullenhag, är en av de ledande krafterna bakom reformen. Han välkomnar kritiken och lovar förändring.

Fria Tider har tidigare skrivit om etableringsreformen, Invandrare kan ”tacka nej” till jobb – får behålla bidragen ändå.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Pocahontas" fördöms av indianstam

Elizabeth Warrens DNA-test hånas. Påstås visa att senatorn är knappt en tusendels indian.0 

Ekonominyheter

Nu kostar nybyggda lägenheter lika mycket som gamla

Nya bostadssituationen i Stockholm.. "Rimligt att anta att trenden snart syns även på andra håll i landet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Spädbarnsmammor röker allt mindre

Stor minskning sedan år 1999.. Flest rökande mammor i Södermanland, Blekinge och Skåne.0 

Feministisk teater ska lära skolbarn om "fittan"

Vrålar om det kvinnliga könsorganet och särar på benen framför skolelever.. "Det funkar jättebra att göra teater om för barn från åtta, nio år och det var något som vi kände behövdes."0 

70-årig kvinna brutalt rånad och misshandlad med flera knytnävsslag

Förföljdes av en man efter att hon växlat pengar.. "Väl inne i trapphuset trycker han upp henne mot väggen och slår henne flera gånger med knytnävsslag."0 

Sidor

Vetenskap

Svenska forskare ska testa "PK-robotar" på äldreboenden. Nya "kulturkompetenta" robotarna skyr "stereotyper".0 Plus

Osjälviska tjänar mer och får fler barn. Själviska personer lyckas inte bättre ekonomisk, enligt ny studie.0 

Kultur

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0 

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0