Öresundsbron.

EU bygger direktlänk från Sverige till Sicilien

Publicerad 9 augusti 2018 kl 16.51

Utrikes. Europeiska unionen bygger ihop kontinenten från norr till söder med massiva infrastrukturprojekt. År 2028 kommer endast en bro från det italienska fastlandet saknas för att man inte ska behöva åka färja en enda gång.

Gilla artikeln på Facebook

Köpenhamn och Hamburg växer ihop alltmer ekonomiskt och snart kommer de även sitta ihop via världens längsta undervattenstunnel.

År 2007 fattade de tyska och danska regeringarna beslut om att bygga tunneln och nu väntar man bara på att tyska myndigheter ska ge klartecken för att börja byggandet, skriver The Economist.

Tunneln, som förväntas stå klar år 2028, kommer att ha fyra filer för bilar och två för tåg. På så vis reduceras restiden mellan städerna från fyra och en halv timma idag till två timmar och fyrtio minuter.

Samtidigt vill man förenkla resan mellan Österrike och Italien genom att bygga en tunnel mellan Innsbruck och Fortezza. Den tunneln kommer att bli världens längsta med sina 6,4 kilometer och beräknas stå klar år 2026.

Det enda som hindrar en bilresa från norr till söder efter år 2028 kommer att vara sundet mellan Sicilien och det italienska fastlandet, vilket är endast hälften så stort som Öresund.


Nyheter från förstasidan

Regeringens plötsliga utspel: Ska utvisa alla kriminella utlänningar

Hävdar man vill införa en ny huvudregel för utvisningar. "Är du inte svensk medborgare och begår brott i Sverige, då ska utgångspunkten vara utvisning."0 

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Utrikes

Sidor

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus