Tiggeriet

EU-migranter som stal plånbok skrek "jävla rasist" till brottsoffret – får stanna i Sverige

Publicerad 28 maj 2016 kl 14.58
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Två kvinnliga EU-migranter från Rumänien dömdes i torsdags till sex månaders fängelse vardera för grov stöld och ringa misshandel efter att ha bestulit en svensk man i 60-årsåldern i Linköping.

Gilla artikeln på Facebook

Stölden inträffade på Repslagare­gatan i centrala Linköping den 24 april i år. Omkring fem kvinnliga tiggare omringade sitt offer, började dansa runt honom, blev allt mer närgångna och plötsligt passade en av dem på att stjäla hans plånbok.

Ett vittne, en annan svensk man i 30-årsåldern, reagerade blixtsnabbt mot de tjuvaktiga tiggarna och grep en av dem. Det var något de inte hade räknat med.

– Jävla rasist! skrek kvinnorna till sitt brottsoffer samtidigt som de slängde sedlarna i hans plånbok omkring sig.

Blev biten
Medan 60-åringen försökte få tillbaka sin plånbok blev den 30-årige mannen biten i handen av den tiggare han lyckats få tag på. I polisförhör erkänner kvinnan att hon bet den man som grep henne, men hävdar att hon hade rätt att göra så eftersom hon inte tycker det var rätt av honom att hålla fast henne.

I torsdags föll domen mot de två kvinnliga tiggare, 33 respektive 28 år gamla, som vittnen och polis lyckats få tag på. Båda döms till sex månaders fängelse för grov stöld. Kvinnan som bet den man som grep henne döms även för ringa misshandel.

Får stanna
Åtminstone den ena av tiggarna kommer från staden Câmpulung i Rumänien och båda är rumänska medborgare. Kammaråklagare Anne-Charlotte Boo hade därför yrkat på att de skulle utvisas tillbaka till sitt hemland.

Domstolen konstaterar i sin dom att tiggarna tidigare dömts för brott i Rumänien och att "det kan antas att de kommer att göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet här i riket". Trots det får de stanna i Sverige efter avtjänat straff.

"Det kan dock inte anses proportionerligt att utvisa dem då den brottslighet de nu döms för i förening med vad som i övrigt är känt inte kan med tillräcklig styrka anses visa att deras personliga beteende utgör ett verkligt och tillräckligt allvarligt hot som påverkar ett av samhällets grundläggande intressen och som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär", skriver domstolen i sin dom.


Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0