Du betalar

EU vill sprida islam med ny skattefinansierad nätkampanj

Publicerad 6 juni 2016 kl 12.21
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Idag lanseras kampanjen "Give it up 4 ramadan", en jättesatsning på att sprida islam i Europa som finansieras av EU:s Radicalisation Awareness Network (RAN).

Gilla artikeln på Facebook

Med kampanjen vill initiativtagarna att européer provar på islam genom att fira den muslimska fastemånaden ramadan som börjar idag.

En av dem som är med och arbetar med satsningen är svenska Moa Fahlander, tidigare journalist, som numera arbetar som projektledare på skattefinansierade Somaliska riksförbundet.

– Vi lever i en värld där många inte kan så mycket om ramadan. Det här är ett lekfullt sätt upplysa om det, men också bjuda in till att vara med, säger hon till SvD.

Fahlander, som säger att hon själv inte är muslim, ska nu prova på att fasta i fem dagar.

– Det ska bli spännande, hoppas att jag klarar det, säger hon.

Genom att satsa skattepengar på att sprida islam i Europa hoppas initiativtagarna på att motverka "rasism, extremism och intolerans på nätet".

RAN startades upp 2011 och fick då ett anslagstak på 25 miljoner euro, drygt 230 miljoner svenska kronor, under en femårsperiod. Syftet med RAN är i första hand att förhindra att muslimer i Europa genomför terrordåd eller reser hem till Mellanöstern och Afrika för att ansluta sig till olika terrororganisationer.

Får kritik
Kampanjen har fått tung kritik redan innan den kommit igång.

– Hur ska det här förebygga våldsbejakande extremism? frågade sig företrädare för den nederländska regeringen, Google, Facebook och Twitter när idén presenterades.

"Jag har alltid hoppats på en icke-religiös värld och brukade tänka att inom ett århundrade eller så skulle Europa vara den första kontinenten att nå dit. Jag antar att jag måste ge upp den drömmen", skriver en uppgiven man som kommentar till kampanjen på Facebook.

Andra personer påpekar att kampanjen innehåller en del faktafel. I videon sägs det bland annat att man inte får dricka under ramadan.

"Om de menar alkohol så är det förbjudet alla månader på året, inte bara ramadan", påpekar en muslimsk kvinna.

"Ramadanraseri"
Officiellt heter det att muslimer ska undvika "våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och skvaller" under ramadan, skriver SvD, men i verkligheten sammanfaller månaden med en markant ökning av våldet i samhället.

Fenomenet har fått öknamnet "ramadanraseriet", rapporterar Breitbart, och enligt en studie från Algeriet mångdubblas våldsbrottsligheten under månaden.

I det nordafrikanska landet ökar antalet bråk och fall av misshandel med 320 procent, kvinno- och barnmisshandel med 120 procent, antalet olyckor med 420 procent medan antalet dödsfall stiger med 80 procent under ramadan.

Anledningen antas vara att en muslim som inte ätit ordentligt är mer trött och lättretlig än en muslim som har mat i magen.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0